Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-22 00:58

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ledare/mattias-svensson-retoriken-om-klimatkatastrof-ar-en-retorisk-katastrof/

Ledare

Mattias Svensson: Retoriken om klimatkatastrof är en retorisk katastrof

Extremväder har ofta naturliga orsaker, även om klimatförändringarna kan bidra. Foto: NASA/NOAA

Varken överdrifter eller Musse Pigg-teorier om ekonomi kommer att få fler att ta klimatfrågan på allvar.

Redan innan någon hittade Musse Pigg bland undertecknarna fanns problem med det klimatupprop som spridits med budskapet att 11 000 forskare nu tar bladet från munnen om att det råder ”klimatnödläge”.

Kanske har Musse Pigg faktiskt varit inblandad i arbetet med artikeln?

Termen ”klimatnödläge” eller ”klimatkatastrof” har blivit ett slags bekännelse som visar att man verkligen, verkligen tar klimatfrågan på allvar. Som det lätt blir när det personliga engagemanget i viktiga samhällsfrågor mäts i termer av hur långt man kan dra ut sin svartsyn. Det är fel sätt att ta tag i saken, och inbjuder till överdrifter och skrönor när verkligheten inte räcker till.

Så finns exempelvis ett förslag på att bland alarmerande indikatorer mäta ekonomiska kostnader för extremväder. Den säger av två skäl inte så mycket om klimatet.

Den ekonomiska kostnaden handlar mer om att människor blivit fler och rikare, färre människor riskerar däremot att komma till skada.

De flesta extrema väderfenomen beror dessutom på naturliga variationer, och medan värmeböljor och nederbörd lär öka och extremkyla minska är klimatförändringarnas påverkan på exempelvis orkaner oklar enligt IPCC.

Bland indikatorerna noterar jag även många brutna axlar i diagrammen, ännu ett klassiskt trick för att skapa intryck av en skenande utveckling (The Guardian 5/11). Att vi blivit fler människor på jorden är inte heller särskilt farligt, men förslaget att låta fler flickor gå i skola är å andra sidan bra oavsett vad man tycker om befolkningsantalet.

Mycket i uppropet är både riktig analys och goda förslag, men överdrifterna underminerar trovärdigheten. Harangen mot ekonomisk tillväxt är också olycklig eftersom klimatomställning kräver en dynamisk och flexibel ekonomi, och demokratiska marknadsekonomier leder utvecklingen.

Kanske har Musse Pigg faktiskt varit inblandad i arbetet med artikeln? Klimatet förtjänar bättre.