Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-09 08:58

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ledare/nar-macron-inte-ser-ryssland-som-motstandare-borjar-alarmklockorna-ringa/

Ledare

När Macron inte ser Ryssland som motståndare börjar alarmklockorna ringa

Illustration: Magnus Bard

Nato har svåra politiska brister att åtgärda. Lösningen är inte att gulla med Vladimir Putins Ryssland.

För att nyligen ha kallats hjärndöd av Emmanuel Macron lär försvarsalliansen Nato ändå se rätt levande ut när 70-årsjubileet firas i London till veckan. Frankrikes president kommer förstås, liksom USA:s, Tysklands, Storbritanniens och övriga 25 medlemsländers ledare.

Trots de senaste årens transatlantiska gräl står Nato – militärt sett – relativt stadigt. Den amerikanska reträtten från Europa har avbrutits och närvaron på kontinenten ökat. I Baltikum och Polen har stridsgrupper upprättats som åtminstone röda trafikljus för Ryssland.

Samtidigt kan ingen blunda för de svåra politiska brister Macron satte fingret på. Donald Trump har idkat krypskytte och mer än så mot alliansen, ifrågasatt de kollektiva försvarsgarantierna och för handelskrig mot bundsförvanterna med hänvisning till ”nationell säkerhet”. När den franske presidenten säger att Europa inte längre kan lita på USA är det en befogad oro.

Putins Ryssland är trots allt den faktor som har orsakat det kraftigt försämrade säkerhetsläget i Europa.

I oktober gav Trump Turkiet, en annan Natomedlem, klartecken för en invasion i norra Syrien som övriga alliansstater bara fick höra om i efterhand. Och då ligger ändå krigsområdet vid Europas port.

Åtskilliga amerikanska presidenter, långt före Trump, har med rätta klagat över européernas ovilja att betala för sin egen säkerhet. Fortfarande klarar bara 9 av 29 medlemmar målet om försvarsutgifter på 2 procent av bnp. Självaste Frankrike balanserar på gränsen. Det ekonomiskt mäktiga Tyskland är en dvärg i sammanhanget, med 1,4 procent och ett halvt löfte om att nå fram år 2031.

Men Emmanuel Macron börjar också bli en del av problemet. En sak är hans dröm om att Europa ska klara sitt försvar på egen hand. Dels finns ingen större enighet när det gäller vad som ska göras. Dels, och framför allt, är tanken att ersätta USA:s ryggrad med en hemsnickrad grundplatta verklighetsfrämmande under överskådlig tid.

Tyskland har för sin del ivrigt understrukit Natos betydelse och att Europa inte kan själv. Andra undrar om Macron bara är ute efter att en fransman ska ta över hegemonin.

Hur det europeiska försvaret ska gestaltas beror förstås också på vilken strategisk syn som anläggs. Och när Macron nu säger att varken Ryssland eller Kina borde stå på listan över Natos motståndare börjar alarmklockorna skrälla.

Putins Ryssland är trots allt den faktor som har orsakat det kraftigt försämrade säkerhetsläget i Europa. Annekteringen av Krim och överfallet på Ukraina har vält efterkrigsordningen över ända. Den ryska upprustningen, provokationerna i Östersjöområdet och bombningarna i Syrien förstärker olusten.

Men Macron ser fienden i terrorismen och vill starta en ”anspråksfull dialog” med Ryssland. Han fantiserar om konstruktiva förhandlingar om Ukraina och diskuterar gärna Putins anbud om ett moratorium för landbaserade medeldistansmissiler.

Olyckligtvis har det gamla INF-avtalet havererat, eftersom Ryssland bröt mot det och USA därför drog sig ur. Men Putin har redan skaffat nya missilsystem, så ett moratorium tjänar bara honom. Om Macron kan få Kreml på gott humör genom några vänskapliga eftergifter kan väl Europa känna sig tryggare, även utan USA? Knappast.

Vilken amerikansk president som helst är bättre för Nato än Trump, men ingen kommer att ta alla räkningar. Alliansens medlemmar i Europa måste inse att säkerhet kostar, och att EU inte kan ersätta Nato. Den transatlantiska pakten behöver två ben. Och en pigg hjärna.