Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 02:43

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ledare/per-svensson-i-folkhemsrepubliken-solvesborg/

Ledare

Per Svensson: I Folkhemsrepubliken Sölvesborg

Louise Erixon. Foto: Johan Nilsson/TT

I Sölvesborg styr SD och M. Kommunen säger nej till ”provokativ” konst, men är kanske själv på väg att bli ett provokativt politiskt konstverk.

Det är 2019 och hela Sverige översköljs av ”menskonst”. Hela Sverige? Nej, en liten kommun vid Hanöbukten håller stånd mot samtidskonsten.

Fullmäktige i Sölvesborg har nu sagt ja till det så kallade ”samstyrets” handlingsprogram. Det betyder bland annat att den konst kommunen köper ska vara ”tidlös och klassisk”.  

Åberopande rätten till kommunalt självbestämmande ska Sölvesborg trotsa bosättningslagen

Det är Sverigedemokraterna som styr Sölvesborg i allians med Moderaterna. I samstyret ingår också Kristdemokraterna och det lokala Sölvesborg och Lister-partiet. Den nya konstpolicyn är ett uttryck för ambitionen att genomföra ett konservativt paradigmskifte. 

Ordföranden i fritids- och kulturnämnden, Rolf Hans Berg (SD), lyfter i en intervju med SVT fram just ”menskonst” som något kommunen inte bör lägga pengar på. Hans partivän, tillika kommunstyrelsens ordförande, Louise Erixon säger i ett reportage i tidningen Dagens Samhälle att den konst Sölvesborg vill satsa på ska vara konst som väcker positiva känslor och samhörighet: ”Inte sådana där rondellkonstverk som bara existerar för att människor ska bli provocerade och upprörda.”

Bannstrålen riktas uppenbarligen inte bara mot Liv Strömquist och hennes bilder med röda fläckar utan också mot Lars Vilks och hans rondellhundar. Och det trots att Louise Erixon och ”samstyret” ändå kan tänkas vara en smula inspirerade av just Vilks. Han är inte bara känd för Muhammedteckningarna och skulpturen Nimis utan också för att ha skapat ett eget land med eget statsskick och egna lagar, Ladonien.

Och nu tycks samstyret vilja göra något liknande. Åberopande rätten till kommunalt självbestämmande ska Sölvesborg trotsa bosättningslagen och vägra ta emot nyanlända som med stöd i lagen placeras i kommunen. Bör man inte förstå det som ett trevande försök att skapa ett eget samtida provokativt politiskt konstverk, ett fantasiland i pytteformat, Folkhemsrepubliken Sölvesborg?