Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-14 04:29

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/mat-dryck/dryck/hedda-spendrup-oppnar-bryggeri-ol-ska-vara-enkelt-och-roligt/

Dryck

Hedda Spendrup öppnar bryggeri: ”Öl ska vara enkelt och roligt”

Hedda Spendrup öppnar snart Omaka, ett centralt beläget bryggeri med tillhörande restaurang i Stockholm. Foto: Kevin Chang

Att Hedda Spendrup skulle bli bryggare var – namnet till trots – ingen självklarhet. När hon i början av nästa år öppnar Omaka, ett kombinerat bryggeri och restaurang, skiljer det sig avsevärt från vad familjen tidigare gjort.

Som bryggmästare på Omaka, med en kapacitet på närmare en halv miljon liter öl per år, blir Hedda Spendrup, 25 år, ansvarig för ett av Sveriges lite större hantverksbryggerier.

Kapaciteten motsvarar ungefär den som flera etablerade hantverksbryggerier, under ett antal år, skalat upp till. Eller om man hellre vill: en eftermiddags produktion på familjens storbryggeri. Men att Hedda Spendrup skulle gå i familjens fotspår, var ingen självklarhet.

– Öl var aldrig min dröm, jag ville bli marinbiolog som mamma. Men precis som många andra i min familj började jag jobba för företaget efter gymnasiet. Jag hamnade i utvecklingsbryggeriet tillsammans med bryggmästarna. Där insåg jag hur nära det låg de ämnen jag älskade, kemi och mikrobiologi, och hur spännande det var att arbeta med levande organismer. 

Hedda är yngst i familjen Spendrup som driver det stora familjebryggeriet med samma namn. Hon är dotter till tidigare vice vd:n Ulf Spendrup och den andra i familjen som nu utbildat sig till bryggare. Sin examen tog hon redan som 21-åring i Berlin.

Det sista jag vill är att någon ska komma och säga åt mig att exempelvis brygga en pale ale, bara för att det säljer så bra.

– När jag kom hem var jag färgad av den tyska renhetslagen (öl bryggt enbart på humle, malt, jäst och vatten, reds anm.). Som ölet på Spendrups. Men … det ändrades. Jag anpassade mig snabbt till den pågående ölutvecklingen. Fascinerad över allt det nya, men också bekymrad över hur exkluderande och svår ölvärlden blivit med många nya ölstilar, uttryck och smaker.

I Berlin hade en dröm växt fram och när hon kom hem samlade hon familjen på huvudkontoret i Stockholm och berättade om sin idé. Hon ville inte bara starta ett bryggeri, utan också en restaurang – som skulle sätta ölet i ett nytt sammanhang.

Nu, nästan fyra år senare, är projektet redo att dra igång. Med hjälp av sin familj gör Hedda Spendrup en satsning som liknar den hennes kusin Johan Spendrup redan gjort, med Gotlands Bryggeri i Visby. För Hedda Spendrup blir det ett stadsbryggeri centralt i Stockholm. I garaget i gamla Arkitekthögskolan, numera kontorshuset A House, öppnar hon i början av nästa år Omaka.

Hedda Spendrup utbildade sig till bryggare i Berlin. Foto: Kevin Chang

– För mig har det varit viktigt att det här får vara mitt projekt, jag har själv lett bygget länge och hela satsningen skiljer sig från vad min familj tidigare gjort. Det är ett stort ansvar för mig att förvalta, men jag kommer göra allt jag kan för att fortsätta kunna vara självständig – det sista jag vill är att någon ska komma och säga åt mig att exempelvis brygga en pale ale, bara för att det säljer så bra.

I bryggeriet vill Hedda Spendrup brygga gränsöverskridande drycker, som exempelvis ett öl som till hälften består av äppelmust, en gingerbeer som fått jäsa eller sötsyrlig, sauterneslik barley wine. En ölnisch som kraftigt skiljer henne från övriga Spendrups. 

– Det är därför bryggeriet heter Omaka, vi känner oss omaka i mycket av det vi gör. 

Hon förklarar att det är på samma sätt i restaurangen, där hon ofta upplever att ölbarer och ölrestauranger är maskulina och industriella. 

– Jag vill göra något annat och addera konst, blommor, ljus och mys. Mjuka värden, samtidigt som öl här ska vara enkelt och roligt. På Omaka kommer vi att få många bra synergier mellan bryggeriet, baren och restaurangen. 

 Läs mer om öl