Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 21:40

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/mat-dryck/recept/som-tum-gron-papayasallad/

Recept

Som tum – grön papayasallad

Som tum – grön papayasallad. Foto: Lennart Weibull

Är det något jag kan få extremsug efter så är det papayasallad. Den har allt. Krisp, sälta, sötma, syra, umami, jordnötter (vilket alltid gör saker godare) och små torkade räkor som ger vad som helst extremt mycket smak. Vissa menar att detta är ”turistversionen” av salladen då man måste använda den lite tjockare fisksåsen Pla ra för att det ska vara en äkta papayasallad.

Läs mer: Thailändska köket – semestermaten som har allt 

1. Blötlägg räkorna i ljummet vatten cirka 15 minuter.

2. Skala och kärna ur papayan. Strimla tunt på mandolin eller med en juliennestrimlare.

3. Blanda limesaft, fisksås och socker till en dressing. Rör tills sockret smält.

4. Mortla räkor och vitlök, eller mosa dem hårt med händerna i en bunke (använd handskar). Tillsätt önskad mängd färsk chili. Ju mer de mortlas, desto starkare kommer salladen att bli – välj styrka själv.

5. Tillsätt bönorna och mortla så de blir lite mjuka.

6. Tillsätt papayan och mortla runt. Använd en sked för att röra runt samtidigt som du mortlar, annars blir det svårt när det blir mycket i morteln.

7. Tillsätt tomater och dressing. Mortla runt. Smaka av sälta och syra, och tillsätt fisksås eller limesaft om det behövs. Vänd ner jordnötterna, det är valfritt. Ibland är det jordnötter i och ibland inte. Jag gillar både och.

8. Servera direkt.

Tips. Ingen papaya, inga longbeans? Jag brukar variera vad jag har i salladen. I kylen har jag alltid typ morötter och kål som är jättegoda i stället för papaya – och ofta mer lokalt odlade. Tunt strimlad kålrot och rättika är också gott. Longbeans ersätter jag enkelt med haricots verts eller andra gröna bönor i säsong.

Ovanliga ingredienser finns i specialbutiker med asiatiskt sortiment.