Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 03:08

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/mat-dryck/thailandska-koket-semestermaten-som-har-allt/

Mat & Dryck

Thailändska köket – semestermaten som har allt

Foto: Lennart Weibull

Sötma, sälta, hetta och syra – det thailändska köket har allt. Tove Nilsson vet hur du tämjer smakerna och lagar god thaimat hemma i ditt eget kök.

DN Text

Här är fem recept, hämtade ur Tove Nilssons bok ”Thai hemma” (Natur & Kultur). Lennart Weibull tog bilderna.

Coconut curry chicken wings. Foto: Lennart Weibull

Coconut curry chicken wings. Inget är så gott som att äta små saftiga vingar när man är småhungrig eller sugen på något till en kall öl. Ibland friterar jag vingarna, ibland kör jag bara in dem i ugnen. Man bör göra sig besväret att stycka vingarna i två delar – de blir så mycket godare att äta då. Den ena delen som en liten klubba och den andra som en liten rund saftig bit att gnaga på.

 

Rostad pumpasoppa med tamarind och friterat ris. Foto: Lennart Weibull

Rostad pumpasoppa med tamarind och friterat ris. Har du ris över från gårdagens middag är det här en perfekt rätt att laga. Man klarar sig så klart utan det friterade riset men det gör rätten tusen gånger godare eftersom det tillför ett frasigt knaper till den lena soppan.

 

Som tum – grön papayasallad. Foto: Lennart Weibull

Som tum – grön papayasallad. Är det något jag kan få extremsug efter så är det papayasallad. Den har allt. Krisp, sälta, sötma, syra, umami, jordnötter (vilket alltid gör saker godare) och små torkade räkor som ger vad som helst extremt mycket smak. Vissa menar att detta är ”turistversionen” av salladen då man måste använda den lite tjockare fisksåsen Pla ra för att det ska vara en äkta papayasallad.

 

Pad thai. Foto: Lennart Weibull

Pad thai. Tofu, kyckling, färs eller bara grönsaker är också gott i pad thai. Det viktiga är att steka dem rejält på hög värme för att få smak. Räkorna steker man bara lite lätt, annars blir de torra och trista.

 

Larb. Foto: Lennart Weibull

Larb. Salladen larb kommer från norra Thailand, huvudsakligen från provinsen Isaan, och kan hittas i många skepnader. Den klassiska görs med lättstekt hackat kött och massa örter. 

 

 

Tove Nilsson och hennes bok ”Thai hemma” (Natur & Kultur). Foto: Lennart Weibull