Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 21:37

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/politik/atal-vackt-mot-stefan-jakobsson-sd/

Politik

Åtal väckt mot Stefan Jakobsson (SD)

Stefan Jakobsson under en pressträff 2018. Foto: Thommy Tengborg/TT

SD:s Stefan Jakobsson åtalas för flera bedrägerier. Den tidigare riksdagsledamoten drog tillbaka sin kandidatur i höstas då Aftonbladet avslöjat hans vidlyftiga bruk av skattemedel.

– Jag har åtalat honom för bedrägerier, säger åklagare Joakim Zander till Aftonbladet och utvecklar stämningsansökan det gäller ett antal taxiresor och hotellvistelser.

SD-ledamoten Stefan Jakobsson har gjort taxiresor för 330.000 kronor, åkt på bröllop och gått på ishockey – och låtit skattebetalarna stå för notan. Han ska också ha tagit emot ett årskort på SJ från riksdagen till en kostnad av 83.000 kronor. Trots detta har han åkt taxi mellan sitt hem och arbetet på riksdagen, en sträcka på cirka 8 mil. Enligt Aftonbladet ska han ha åkt denna sträcka ungefär 100 gånger.

En knapp vecka före höstens riksdagsval återkallade SD-toppen Jakobsson sin kandidatur och i oktober inleddes förundersökningen mot honom. Under tiden har han fått jobb som tjänsteman på SD:s riksdagskansli.

”Vilseledandet har bestått i att Jakobsson när han bokade taxiresor hos transportbolaget förtigit att han i själva verket avsåg att utnyttja taxiresan privat”, skriver Zander stämningsansökans åtalspunkt som handlar om 35 taxiresor. Åtalet innehåller ytterligare fyra fall av bedrägeri.

I förhör har Stefan Jakobsson nekat till brottsanklagelserna och motiverat sina utgifter som arbetsrelaterade för att allt man gör och alla man möter som riksdagsledamot är sådant potentiellt kan vara till nytta i arbetet. ”Jag har ju insett det i efterhand att jag egentligen arbetar dygnet runt, så allting jag gör, när det gäller kontakt med andra människor, kan ju vara en i framtiden etablerad kontakt”, säger han bland annat.

Stefan Jakobssons försvarare, advokat Carlos Costa, vill inte kommentera saken.