Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 03:20

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/politik/cecilia-malmstroms-nya-projekt-hitta-ungdomar-som-har-ideer-for-att-radda-europas-institutioner/

Politik

Cecilia Malmströms nya projekt: Hitta ungdomar som har idéer för att rädda Europas institutioner

Efter snart tio år som EU-kommissionär lämnar Cecilia Malmström Bryssel. Ett av hennes projekt därefter blir att dra igång en tankesmedja. Foto: Mickan Palmqvist

Om knappt två månader ska Cecilia Malmström (L) lämna posten som EU-kommissionär. Nu börjar ett av hennes kommande projekt ta form: Hon är grundare av en ny tankesmedja. 

I en tid av omtumlande samhällsutveckling där partier och politik inte alltid hinner med i svängarna försöker nya tankesmedjor, ”think tanks”, ta initiativ.

Medan Sverigedemokraternas avgående gruppledare Mattias Karlsson nyss kommit åter från möten med Donald Trumps administration i Washington, där han, för Expressen, beskrivit resan som ”ett led i att etablera en bredare konservativ rörelse i Sverige där en ny tankesmedja är en central del”, siktar Cecilia Malmström in sig på en sorts räddningsoperation för de västerländska demokratiska institutionerna.

Det är tillsammans med Urban Strandberg, studiekamrat på statsvetenskapen i Göteborg under slutet av 80-talet och numera universitetslektor i samma ämne, som liberalen Malmström dragit igång något de kallar International Youth Think Tank. Till projektet har knutits en internationell referensgrupp från politik, akademi och civilsamhälle. Två av dem är Pam Fredman, tidigare rektor vid Göteborgs universitet, och Dennis Andersson, Gothia Cups generalsekreterare.

Delar av referensgruppen till tankesmedjan samlad. Från vänster, Rainer Münz, Lenka Rovná, Cecilia Malmström, Urban Strandberg, Pam Fredman och Dennis Andersson. Foto: Olle Dahl

Första synliga avtrycket är planerat till en konferens på Svenska mässan i Göteborg 11-14 november dit 30 stycken 18-24-åringar från hela Europa väljs ut att få delta och få resa och uppehälle betalt. 

Urban Strandberg beskriver tanken:

– Jag och Cecilia är bästa vänner och läste statskunskap samtidigt som murarna föll i Europa. Vi vill kunna fortsätta se ett samhälle där du får bedriva affärer, ge ut tidningar, där det står alla fritt att opinionsbilda och syssla med kritiskt tänkande, kultur och vetenskap. Men då krävs ju robusta institutioner, fria domstolar, medier och så vidare. Nu har jag och Cecilia blivit äldre och ser statsledningar och organisationer som vill vrida utvecklingen tillbaka. Då tror vi att unga, 18-24-åringar, vill vara med och uppfinna saker på nytt. Vi tror att vi behöver hitta nya sorters argument till varför det öppna samhället är bra. Det är den enda vägen framåt, att ge en sorts robusthet åt samhället.

– Det finns ett behov av att överbrygga klyftan mellan etablissemanget och dessa entusiastiska, insiktsfulla ungdomar som kämpar för att hitta sätt att kanalisera sina åsikter, idéer och visioner för framtiden, sade Cecilia Malmström i ett uttalande i samband med att referensgruppen träffades i slutet av juni.

Förhoppningen, säger Urban Strandberg, är en sorts opinionsbildande rörelse.

– Unga som sätter dagordningen en gång per år och som samspelar med olika sorters makthavare, näringslivet och forskarsamhället. Uppdraget är att ge oss nya fräscha argument och idéer för det öppna samhället.

Hittills har 199 ungdomar ansökt till de 30 platserna.

Svenskar är inte garanterade plats.

– Det beror på hur de kvalificerar sig, men det bör kunna bli en handfull, säger Urban Strandberg.

Konferensen ska avslutas med att de bästa idéerna presenteras som en del av den stora Kvalitetsmässan inför en internationell panel där Cecilia Malmström ingår. 

Hur finansierar ni tankesmedjan?

– Vi har fått anslag från näringslivet, från projektet Global Business Gate i Göteborg där Alecta och handelshuset Elof Hansson ingår. Men även EU-kommissionens svenska kontor, Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen stöttar oss. Drömmen är att vi kan upprepa det här varje år, säger Urban Strandberg. 

Som en sorts kvalitetsgarant har tankesmedjan fått Kungliga Vetenskaps- och Vitterhets-Samhället i Göteborg att vara dess hemort.