Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-17 05:43

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/politik/efter-valdsdaden-polisen-i-malmo-far-forstarkning/

Politik

Våldsdåden i Malmö: Polisen utlyser nationell särskild händelse

Polis på plats vid Möllevångstorget i Malmö på söndagen. Foto: Anders Hansson

Polisen går upp i stabsläge och utlyser en så kallad nationell särskild händelse med anledning av den senaste tidens skjutningar i Malmö. 

”Malmö ska inte stå ensamma i detta”, skriver inrikesminister Mikael Damberg (S) i ett mejl till DN. 

Inom loppet av några minuter inträffade en explosion i centrala Malmö och två tonårspojkar sköts inne på en pizzeria. En av dem dog, den andra vårdas på sjukhus med allvarliga skador.

Polisen har nu fattat beslut om att gå upp i stabsläge och utlysa en så kallad särskild nationell händelse, meddelar polisens nationella pressavdelning. Det innebär att den som bli utnämnd till kommenderingschef får befogenhet att fatta beslut och fördela resurser på ett mycket mer effektivt sätt än i vanliga fall. Kommenderingschef i det här fallet blir Stefan Hector, som är chef för operativa enheten Noa. 

Stabsläget gäller gängkriminaliteten i Sverige generellt och har inte bara att göra med lördagens våldsdåd i Malmö. 

Exempel på när polisen utlyst ”nationella särskilda händelser” är skogbränderna 2018 och terrordådet på Drottninggatan i Stockholm. Mer detaljer om hur arbetet ska läggas upp kommer att presenteras på en presskonferens på måndagsförmiddagen och då kommer också Stefan Hector närvara. 

Rikspolischefen Anders Thornberg säger att extra förstärkning kommer att skickas till region Syd. 

”För att möta behovet av både utredande resurser och ökad tillgänglighet som komplement till den lokala polisen”, säger rikspolischef Anders Thornberg i ett uttalande. 

Han säger vidare att polisen vidtar åtgärder ”för att öka brottsuppklaringen av skjutningar och sprängningar i kriminella miljöer. Vi vidareutvecklar vår forensiska och tekniska förmåga”.                                     

Inrikesminister Mikael Damberg skriver i ett mejl till DN att nationella resurser har tillförts till Malmö efter lördagens våldsdåd. 

”Regeringen står i nära dialog med Polismyndigheten och region Syd kraftsamlar resurser för att utreda gårdagens händelser och öka antalet synliga poliser på gatan i trygghetsskapande syfte ... Malmö ska inte stå ensamma i detta”, skriver Damberg. 

Och fortsätter: 

”Tidigare i veckan redogjorde Rikspolischefen för att nya budgetomfördelningar kommer göras för att stärka myndighetens förmåga att utreda och bekämpa sprängningarna. Samtidigt fortsätter regeringens arbete med att genomföra en historisk utbyggnad av polisen med 10.000 fler anställda och en lång rad nya verktyg och straffskärpningar”. 

Ulf Kristersson (M) tycker att situationen är skandallös. 

”Jag blir djupt bedrövad. Och förbannad... Detta är den mest obehagliga händelseutvecklingen jag har varit med om i Sverige. Det förtroendekapital som skulle behövas för att nu återta kontrollen över städer och stadsdelar eroderar för varje dag. Och medan detta händer sitter regeringen och pysslar och knåpar med sina 73-punkter!”, skriver han på Facebook.

Han tycker vidare att statsministern borde samla ett nationellt säkerhetsråd och sätta ihop en handlingsplan. 

”Den tafatthet som präglar regeringen är provocerande. Den famlar vidare. Med utomordentligt allvarliga konsekvenser. Stefan Löfven: Agera! Nu!”, skriver M-ledaren. 

Damberg vill inte bemöta Kristerssons uttalande. 

”Mitt fokus ligger på att säkerställa att polisen har de resurser de behöver”, skriver han. 

Centerledaren Annie Lööf vill se ”politisk samling”. 

”Hela rättsväsendet måste få de resurser som krävs för en trygg och stark rättsstat i hela landet. Vi är många som är förtvivlade och frustrerade, rent ut sagt förbannade över utvecklingen”, skriver hon i ett uttalande. 

Carina Persson är regionpolischef i region Syd och säger att ”betydande resurser” kommer att läggas för att utreda helgens händelser.

”Samtidigt kommer vi att ha en stor styrka poliser på Malmös gator för att öka tryggheten för medborgarna”. 

Katrin Stjernfeldt Jammeh är kommunalråd och har fått uppdateringar från polisen om händelserna löpande under söndagen.

– Det har varit en mörk och tung kväll i Malmö. Mitt budskap nu är att polisen måste säkerställa att de har tillräckligt med resurser för att kunna arbeta med de här parallella utredningarna, säger hon till TT. 

Hon säger också att polisen sen tidigare flaggat för att våldet ökar. 

– Flera kriminella är rädda för sitt eget liv och hårt pressade. Malmö är extra drabbat nu, men förra året minskade antalet skottlossningar och sprängningar i Malmö.

Stjernfeldt Jammeh tycker bland annat att lagstiftningen behöver uppdateras. 

– Till exempel när det gäller kameraövervakning.

Läs mer: Bestörtning i Malmö efter skott mot tonåringar: ”Ingen förstår någonting”