Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 19:33

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/politik/just-nu-riksmotet-oppnas-lofven-regeringsforklaring/

Politik

Löfven vill ge polisen bättre möjligheter att avlyssna samtal

17:30. Pressträff med Stefan Löfven (S) presenterar de nya ministrarna.

Stefan Löfven lovade att ge polisen bättre möjligheter att avlyssna mobiltrafik i kampen mot gängkriminaliteten när han på tisdagen läste upp sin regeringsförklaring. 

– Kommunerna ska ges ett lagstadgat ansvar för att bekämpa gängbrottsligheten, sa Löfven också.

Stefan Löfvens väntade regeringsombildning innebär att Ann Linde, som fram till nu varit utrikeshandels- och Nordenminister, efterträder Margot Wallström på utrikesministerposten och att Eva Nordmark tar över efter Ylva Johansson som arbetsmarknadsminister. Samtidigt blir Anna Hallberg statsråd i utrikesdepartementet.

Det framgick av statsministerns regeringsförklaring på tisdagen.

Efter ceremonin i riksdagen höll Löfven en presskonferens tillsammans med de två nya ministrarna och den som omplacerats.

Han konstaterade att en rejäl omstöpning pågår på arbetsmarknadspolitikens område i och med januariavtalet, men att utrikespolitiken kännetecknas av stabilitet.

Ann Linde bekräftade att den feministiska utrikespolitiken kommer att bestå, och hon försvarade också regeringens av många kritiserade beslut att inte skriva under FN-konventionen om att förbjuda kärnvapen:

Riksmötets högtidliga öppnande började klockan 11 med att riksdagens 349 ledamöter ropades upp i kammaren.

Strax efter klockan 14 ställde sig kung Carl XVI Gustaf i talarstolen. Han inledde med att påminna om att han stod på samma plats för 30 år sedan, den 3 oktober 1989.

– Vi visste ännu inte vad som skulle hända bara en månad senare, sade kungen och syftade på Berlinmurens fall.

– Sedan dess har mycket gått framåt, men nya utmaningar har tillkommit, sade han.

– Hur skapar vi trygghet, säkerhet och gemensamhet? Hur säkrar vi att Sverige ligger i framkant, och hur bygger vi en hållbar framtid? Stora och svåra frågor, som medborgarna har gett er förtroendet att hantera.

Klockan 14.15 förklarade kungen formellt riksmötet öppnat.

Därefter tog statsminister Stefan Löfven vid och läste upp sin regeringsförklaring, där han berättade vilken politik regeringen kommer att föra det kommande året.

Han tog upp den svenska militära alliansfriheten, som han sade gynnar stabiliteten i norra Europa.

– Försvarsförmågan fortsätter att stärkas. Nu finns ett brett stöd för finansieringen, sade han.

Han menade att säkerheten i närområdet har försämrats och nämnde Rysslands annektering av delar av Ukraina.

EU-medlemskapet är ett fundament, framhöll Löfven. Han ville se en handlingskraftig union ”som skapar fler jobb med rättvisa villkor och är ledande i miljö- och klimatarbetet.

Sverige ska verka för en fri, hållbar och rättvis handel och för att Storbritanniens utträde ur EU sker på ett bra sätt.

– Vår generation är den första som kan utrota den globala fattigdomen och den sista som kan stoppa den globala uppvärmningen, sade han.

Det ska bli straffbart att ha samröre med terroristorganisationer, och asylrätten ska värnas, enligt statsministern.

När det gällde inrikespolitiken tog Löfven upp ett nytt omfördelningssystem mellan kommunerna som, enligt statsministern, måste komma på plats från årsskiftet.

– Oavsett om man bor i Vellinge eller Vilhelmina ska man ha samma rätt till hemtjänst - avstånden i kommunen ska inte avgöra. 

– Som en del av den gröna skatteväxlingen får 850.000 svenskar främst i Norrland och nordvästra Svealand en skattenedsättning som kompensation för långa avstånd och för att underlätta att bo i dessa delar av landet.

Löfven sa också att statliga servicekontor, med flera myndigheter, är ett effektivt sätt för staten att vara närvarande på fler platser. Nya servicekontor ska därför öppnas. Redan nu kan jag berätta att bland andra följande orter får servicekontor: Storuman, Torsby, Vansbro och Åsele.

Löfven sade att regeringen ska förändra byggreglerna och strandskyddet.

Sverige ska också bygga nya stambanor för höghastighetståg, och det ska bli enklare att boka utlandsresor med tåg. Infrastrukturen för att ladda elbilar ska byggas ut.

Stefan Löfven om bostadsmarknaden: ”Regeringen avser samla alla aktörer på bostadsmarknaden kring det gemensamma intresset att trygga en fortsatt hög byggtakt.”

På temat klimat lyfte Löfven fram Greta Thunberg, som ”blivit en hel generations röst när hon säger att vi ska lyssna på vetenskapen och vidta åtgärder”.

Samtidigt, påpekade han, ska Sverige utveckla jobb och välfärd i ”en tuff internationell konkurrens. Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland”.

Metoderna för det var bland annat en vidareutvecklad grön skatteväxling och en ny grön statsobligation, enligt statsministern.

Skolan: Sverige ska tillbaka till att bli ett av de mest jämlika och högpresterande skolsystemen i världen, sade Löfven.

– Fokus måste vara på kunskap och studiero.

Mobilförbud på lektionstid ska införas. De skolor som vill ska kunna ha betyg från årskurs fyra. Lärarutbildningen ska förbättras, och det statliga stödet till skolorna med de tuffaste förutsättningarna ska stärkas.

I den samhällsorientering nyanlända ges ska mer fokus läggas på jämställdhet och mänskliga rättigheter.

Löfven berättade att en välfärdskommission ska inrättas och citerade några textrader av Kentsångaren Jocke Berg: ”Min släkt är full av hjältar, decennier av slit, brustna hjärtan, trötta leder. Deras stolthet bar mig hit.”

Brottsligheten: Löfven tog upp gängkriminaliteten och nämnde mordet på en 31-årig kvinna i Malmö nyligen. Kvinnan sköts till döds på öppen gata när hon var ute med sitt lilla barn.

– Den bottenlösa tragedin lämnar ingen i Sverige oberörd, sa statsministern som lovade att kommunerna ska ges ett lagstadgat ansvar för att bekämpa gängbrottsligheten. Polisen ska få möjligheter att avlyssna krypterad mobiltrafik och verka i gränsnära områden, och möjligheten till mer avancerad kameraövervakning ska övervägas.