Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 09:35

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/politik/l-kallar-till-riskdagsdebatt-om-situationen-i-syrien/

Politik

L kallar till riksdagsdebatt om situationen i Syrien

Johan Pehrson, Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson. Foto: Magnus Hallgren

Liberalerna vill att riksdagens partier samlas för en debatt angående situationen i Syrien. 

Gruppledaren Johan Pehrson vill diskutera hur Sverige ska hantera bland annat IS-terroristers barn som sitter fast i läger i Syrien. 

– Det är viktigt att vi har en beredskap för när de kommer hit, tycker han. 

Det är upp till talmannen att ta ställning till om debatten kan bli av. Pehrson hoppas att den ska hållas så snart som möjligt. 

Liberalerna vill att Sverige förbereder sig för att ta hand om personer som kan komma att fly från flyktingläger i Syrien. 

– De handlar om svenska medborgare som befinner sig i de här lägren. Och efter att ha diskuterat ett tag vill vi i L att Sverige ska ha en bättre beredskap på plats. Både när det gäller den polisiära delen så att vi är redo att utreda de sannolikt förekommande brotten, till exempel krigsbrott. Men vi måste också förbereda oss för att möta de här barnen, inte minst den mycket svåra vårdnadsfrågan, säger Pehrson. 

DN har tidigare berättat om situationen i al Hol-lägret där upp emot 80 svenska medborgare sitter fast. 

– Blir det kris kommer vi att släppa en hel del av dem, har Syrienkurdernas Sverigerepresentant Shiyar Ali tidigare sagt till DN. 

I våras meddelade regeringen att barnen som befinner sig i lägren ska få komma hem. Ett halvår senare är de allra flesta dock fortfarande kvar i Syrien. 

Även detta är något som Johan Pehrson vill debattera. 

– Men oavsett så kommer det att ske ett läckage från de här lägren. Och människor kommer smugglas ut och kommer vilja ta sig från området av alla möjliga skäl. När de kommer hit så måste de möta den bästa kompetensen, säger han. 

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt har kommenterat händelseutvecklingen i Syrien via sociala medier.

”Så vidrigt när den etniska rensningen och Turkiets terror nu drabbar de kurder med allierade som besegrade IS”, skriver han.

Han tycker vidare att EU bör dra in allt stöd till Turkiet, stoppa all vapenexport och ”protestera högt”.