Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 20:30

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/politik/m-lofven-missar-sveriges-storsta-problem/

Politik

M: Löfven missar Sveriges största problem

Ulf Kristersson (M). Foto: Claudio Bresciani/TT

Ledarna för Centerpartiet och Liberalerna var nöjda med hur januariavtalet syntes i Stefan Löfvens regeringsförklaring. M-ledaren Ulf Kristersson saknade fokus på kriminaliteten.

– Det är Sveriges största samhällsproblem, säger han.

En del förslag rörande brottsbekämpningen fanns med i regeringsförklaringen. Kommunerna ska få ett tydligare ansvar för det förebyggande arbetet. Polisen ska få utökade möjligheter till kamerabevakning. Straffen för sexualbrott ska skärpas. 

Inte tillräckligt, enligt Ulf Kristersson (M).

– Det var enstaka småsaker. Man borde kraftsamla kring beslut och lagändringar som löser framför allt den grova kriminaliteten och därefter migrationen och integrationen. Det är det hela svenska folket diskuterar och är oroliga för.

Hans forna alliansvänner i C och L var nöjda med de löften som Stefan Löfven gav om att börja förverkliga de 73 punkterna i januariavtalet. 

Läs mer: De blir nya ministrar i Löfvens regering 

– Jag tycker att statsministern respekterade januariavtalets alla delar. Han tog sig an de utmaningar vi har i samhället på ett bra sätt. Arbetet framåt handlar om att leverera lagstiftning och resurser till klimat, brottslighet, skolan, säger Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabuni.

Även Centerns Annie Lööf var nöjd.

– Januariavtalet syns väldigt mycket och inte minst de delar som Centerpartiet fått igenom med en offensiv landsbygdspolitik och att Sverige ska vara ett föredöme inom miljö och klimat.

Kritiken mot Stefan Löfvens regeringsförklaring kommer inte bara från höger. Även Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt har invändningar. Kommunernas ekonomiska kris borde ha lyfts fram mycket mer, anser han.

– Vi ser hur man skär i kulturskolan, biblioteken, lägger ner barn- och ungdomspsykiatri och drar ner i äldreomsorgen. Det är en kris i stora delar av välfärden men det berördes aldrig. Det beror på att man lovat bort pengarna till Centern och Liberalerna för skattesänkningar, säger Jonas Sjöstedt.