Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 13:17

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/politik/mps-angrepp-pa-lofven-om-migrationen/

Politik

MP:s angrepp på Löfven om migrationen

Bild 1 av 2 Språkrören Per Bolund och Isabella Lövin ihop med statsminister Löfven på MP-kongressen i maj.
Foto: Vilhelm Stokstad/Aftonbladet/TT
Bild 2 av 2
Foto: Hampus Andersson

Återigen splittrar migrationsfrågan Socialdemokraterna och Miljöpartiet. 

I en öppen konflikt argumenterar de båda språkrören mot statsminister Stefan Löfvens uttalande om att Sverige måste ta emot färre asylsökande.

Konflikten väcker förvåning på oppositionssidan:

– En regering är ingen allmän diskussionsklubb, säger moderatledaren Ulf Kristersson till DN.

Det var under ett besök i Malmö under tisdagen som statsministern uttalade sig om vilken migrationspolitik Sverige ska bedriva i framtiden.

Till Sydsvenskan gjorde han klart att flyktingmottagandet ligger för högt och att målet är att halvera flyktingmottagandet så att Sverige hamnar på nivåer som ligger närmare EU:s genomsnitt.

– Vi behöver ha färre asylsökande. Vi måste ha en långsiktigt hållbar migrationspolitik. De som får ja på sin ansökan ska så snabbt som möjligt komma in i det svenska samhället. De ska snabbare få språkutbildning och kontakt med arbetslivet, säger han till tidningen. 

– De som får nej på sin asylansökan måste återvända till sitt hemland. Det är faktiskt 50.000 personer som under ett antal år rest tillbaka hem från Sverige. Det finns ingen ny policy, men vi måste hålla i, säger han till Sydsvenskan.

Hans uttalanden fick Miljöpartiets båda språkrör att sparka bakut. I ett inlägg på Facebook kommenterar Per Bolund statsministerns uttalande.

”Det är Socialdemokraternas politik, inte regeringens. Regeringen driver att Sveriges flyktingpolitik ska vara rättssäker, effektiv och human. Vi värnar asylrätten och står för att ge skydd undan förföljelse när det behövs. Regeringen verkar för ett solidariskt mottagande inom EU där alla länder, inklusive Sverige, tar ansvar. Vi stödjer åtgärder för att rädda människor på Medelhavet. Sverige ska delta i samtalen om omfördelning av de som räddas för att söka en lösning som tillåter ett svenskt deltagande” skriver Bolund på Facebook. 

Också Isabella Lövin betonar att det handlar om ett socialdemokratiskt ställningstagande och la upp ett liknande inlägg som Per Bolunds på Facebook. På Twitter kritiserar hon rubriken: 

”Fel i rubriken, (s) har sin politik. Regeringen driver att Sverige ska stå upp f asylrätten o att flyktingpolitik ska vara rättssäker, effektiv och human. Vi vill att alla länder, inklusive Sverige, tar ansvar.”

Miljöpartiets EU-parlamentariker, och tidigare minister Alice Bah Kuhnke reagerar starkt på Löfvens uttalanden. I ett längre inlägg på Instagram nämner hon Turkiets angrepp på områden i norra Syrien och att människor nu flyr. 

”Samtidigt, precis samtidigt, inte av en slump utan för att fler människor på flykt innebär att fler människor kommer att behöva vår hjälp, går statsministern i ett av världens rikaste länder ut med en retorik från högern och säger ’Vi ska inte ha fler flyktingar vi ska ha färre’. Som om det istället för människor i nöd handlade om välja och vraka bland grejer på en loppis”, skriver hon och avslutar med en rejäl känga till regeringspartnern: 

”Bristen på solidaritet i ett parti som uppenbart har tappat kompa(s)sen och helt glömt varför man bildades är nu uppenbar för alla.”

Stefan Löfvens pressekreterare Gösta Brunnander skriver i en kommentar till DN om kritiken: 

”I artikeln uttalar sig Stefan Löfven i egenskap av partiordförande och svarade på frågan om socialdemokraterna är att på väg mot en dansk modell vad gäller migrationspolitiken. Det han redogjorde för har varit socialdemokratisk politik sedan maj 2018”.

På oppositionssidan väcker den öppna konflikten mellan regeringspartierna stark förvåning. 

– En regering är ingen allmän diskussionsklubb. En regering ska stå för sin politik. När statsministern som är chef för regeringen uttrycker en politik som regeringen inte står för och dessutom korrigeras av vice statsministern skapar det en stor osäkerhet om var regeringen egentligen tycker, säger Moderatledaren Ulf Kristersson till DN.

Vilka konsekvenser kan det få för migrationskommitténs arbete?

– Det blir meningslöst att diskutera saker där. Det enda ingångsvärdet som är känt som regeringen har fattat beslut om är att de vill att man ska skapa ytterligare en skyddsgrund. Om då halva regeringen säger att det är en helt annan politik som vi ska stå för blir det väldigt svårt att ha ett meningsfullt arbete.  

När det gäller det sakpolitiska innehållet i Stefan Löfvens uttalanden anser moderatledaren att statsministern har rätt. 

– Han säger att vi ska ha en minskad invandring och i sak tycker vi också att det är så. Det var därför jag inför valet sa att Socialdemokraterna och Moderaterna borde ta ansvar för en bättre invandringspolitik i Sverige, säger Kristersson.  

Migrationsfrågan är högst aktuell eftersom regeringen som en del av januariavtalet kallat samman en migrationskommitté med alla åtta riksdagspartier. Partierna ska staka ut vägen framåt, bland annat när det gäller permanenta eller tillfälliga uppehållstillstånd samt vilka regler som ska gälla vid anhöriginvandring.

För Miljöpartiet är det också en känslig fråga efter att man i samband med flyktingströmmen 2015 fick gå med på en långt stramare migrationspolitik än man ville stå bakom eller hade gått till val på.