Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 22:34

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/politik/nya-ministern-kopplad-till-gruvbolag-som-anmalts-for-miljobrott/

Politik

Nya ministern kopplad till kritiserat gruvbolag

Anna Halberg (S) presenterades som ny utrikeshandelsminister på tisdagen. Foto: Roger Turesson

Sveriges nya utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) har kopplingar till en gruva i Tornedalen som av Naturvårdsverket bedöms som naturvårdsskadlig, rapporterar Expressen. 

Hallberg är styrelsesuppleant i ett bolag som är delägare i bolaget, som äger den aktuella gruvan, ett uppdrag som hon nu lämnar.

Uppdatering 2019-09-13: Texten har tillfogats en rättelse och ett förtydligande. 

I juni 2018 ansökte Naturvårdsverket hos Mark och miljö-domstolen om en återkallelse av gruvverksamheten i Kaunisvaara, Pajala kommun. 

Skälen som myndigheten angav var bland annat risk för negativ miljöpåverkan på närliggande vattendrag och våtmarker genom utsläpp samt att gruvans dammar inte är byggda enligt tillståndet. Domstolsprocessen i ärendet pågår. 

Länsstyrelsen i Norrbotten har anmält gruvan för miljöbrott. Förundersökningen lades ner när den gamla ägaren gick i konkurs. Men nu har gruvan startats upp på samma sätt igen.

Expressen rapporterar om den nya utrikeshandelsministern Anna Hallbergs kopplingar till den miljöskadliga gruvan. 

Hallberg är styrelsesuppleant i sin sambos bolag, ett bolag som enligt Bolagsverket är delägare i Kaunis Holding AB, bolaget som äger gruvan i Kaunisvaara i Pajala kommun. Hennes sambo är ordinarie styrelseledamot och har investerat miljoner i gruvan, enligt Expressen.  Och i somras stod Klas Dagertun, som är vd för den aktuella gruvan som kontaktperson i Anna Hallbergs eget aktiebolag Anna Hallberg AB.

Anna Hallbergs pressekreterare Klara Linder kommenterar kopplingarna. 

”Anna Hallberg har tidigare suttit som styrelsesuppleant i ett företag som äger aktier i Kaunis Holding. Inget arvode utgick och Hallberg skickade i förra veckan in sin begäran att lämna uppdraget som suppleant, ett ärende som nu behandlas”, skriver Klara Linder i ett sms. 

Hon kan inte svara på exakt när anmälan skickades in men enligt Expressen registrerades ett ärende om ”eget utträde för företrädare” hos Bolagsverket på fredagen.

Hur kommer det sig att hon väljer att lämna? 

”I samband med att Anna Hallbergs utlämning till statsråd offentliggjordes inledde Hallberg en process med att lämna samtliga engagemang i både noterade och onoterade bolag för att fokusera helt på sitt nya uppdrag”.

DN söker Socialdemokraterna för en kommentar.

Rättelse: Bolaget som Anna Hallberg är styrelsesuppleant i är delägare till bolaget som äger den aktuella gruvan. I en tidigare version av texten uppgavs på ett ställe att Hallberg var suppleant i bolaget som äger gruvan.

Förtydligande: Skälen till Naturvårdsverkets domstolsprocess mot gruvbolaget är att verksamheten enligt myndigheten medför risker för negativ miljöpåverkan. 

Läs mer: Doldis och fackveteran tar över som nya ministrar