Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 21:57

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/politik/rikstinget-korde-over-kd-ledningen-vill-forbjuda-heltackande-sloja-i-offentlig-verksamhet/

Politik

Rikstinget körde över KD-ledningen: Vill förbjuda heltäckande slöja i offentlig verksamhet

Foto: Erik Abel/TT

En majoritet på KD:s riksting röstade för att förbjuda heltäckande slöja för anställda i offentlig miljö, som skola och sjukvård.

– Som förälder är det klart att jag vill kunna se och ha en full kontakt med den person som jag lämnar mina barn till, säger Ebba Busch Thor. 

En majoritet på rikstinget röstade för att förbjuda heltäckande slöja, som burka och niqab, i offentlig miljö som till exempel skola och sjukvård. 

– Alla som möter någon inom offentlig verksamhet ska kunna mötas utan att dölja ansiktet. Det är ett grundläggande tecken på respekt, säger Martin Hallander, ordförande för ungdomsförbundet KDU, som stod bakom det tillägg som röstades igenom.  

Partistyrelsen förlorade med siffrorna 166 mot 104. Ledningen ville avslå det ursprungliga förslaget, som gällde ett generellt förbud mot heltäckande religiös klädsel på barn under 18 år med motiveringen att det går att lösa lokalt på skolorna och eventuellt andra arbetsplatser. 

”Samtal och praktiska lösningar är vägen framåt, inte förbud. Partistyrelsen anser att det dessutom finns en stor risk att ett förbud blir kontraproduktivt och att det istället stigmatiserar och skrämmer niqab- och burqa-bärande kvinnor från det offentliga livet”.

Även om partistyrelsens linje inte gick igenom ställer sig partiledaren Ebba Busch Thor bakom ett förbud mot slöja i offentlig verksamhet. 

– Vi tog faktiskt ett beslut på rikstinget 2017 som indikerar ungefär samma sak. Det handlar om att en arbetsgivare i offentlig sektor ska kunna säga nej till att man täcker sitt ansikte i offentlig sektor utan att det klassas som diskriminering, säger KD-ledaren.

Vad är din åsikt?

– Jag tycker att det är bra att man som arbetsgivare kan begränsa och bedöma när det är rimligt att man kan ha ansiktet täckt och när man bör kunna ställa krav på att visa ansiktet. Som förälder är det klart att jag vill kunna se och ha en full kontakt med den person som jag lämnar mina barn till. 

Förslaget specificerade inte om det gäller barn eller anställda men ledningen har gjort tolkningen att det rör sig om personal. 

Läs mer:

KD: Språkkrav och begränsad rätt till tolk

Busch Thor återvald och Germundsson ny i KD-toppen