Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-16 01:53

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/politik/s-nestorn-vill-se-partidebatt-om-privatisering-av-valfarden/

Svensk politik

S-nestorn vill se partidebatt om privatisering av välfärden

Sven Hulterström, grå eminens i socialdemokratins ledning i många år. Nu berättar han i en bok om sina tankar om dåtid och framtid. Foto: Göteborgs hamn

Det är dags för Socialdemokraterna att ha en öppen diskussion om att släppa in försäkringslösningar i välfärdssystemen. 

Det anser Sven Hulterström, före detta minister och en av partiets nyckelspelare under flera decennier.

– Grogrunden för den reaktion vi fått med allt privatiserande är att vi nog varit väldigt blockerade här, säger han i en ny bok. 

Han var minister i sex år, anförtroddes av dåvarande statsministern Ingvar Carlsson att leda riksdagsgruppen, han höll samman valberedningen när Göran Persson blev ordförande, han utsågs att vara ordförande i riksbanksfullmäktige.

Den i dag 81-årige Sven Hulterström spelade bakom partiledarna en rad huvudroller, men var oftast diskret i offentliga sammanhang. Nu berättar han öppet om interiörer från sex decennier, om hur det gick till när Göran Persson plötsligt utsågs till partiledare, om svåra samtal med Mona Sahlin om Tobleroneaffären – och om vad han tror krävs för att hantera välfärden och relationen till Sverigedemokraterna.

”Sven Hulterström – Ett liv i politikens centrum” (Tre böcker förlag) heter boken som journalisten och numera författaren Mats Wångersjö skrivit. I förordet antyder Ingvar Carlsson ett skäl till att göteborgaren Hulterström, uppvuxen med sju äldre syskon i en tvårummare i ett hyreshus utan vatten eller avlopp, kom att anförtros partimaktens absoluta närhet: ”Här borde jag egentligen berätta om någon rolig skandal eller pikant anekdot om Sven. Men det finns helt enkelt ingen. Han gjorde aldrig något överilat.”

En bild från en socialdemokratisk kongress, fr.v. Göran Johansson, dåvarande kommunbas i Göteborg och VU-ledamot i partiet, Leif Pagrotsky, före detta statsråd, och till höger Sven Hulterström. Foto: Sven-Erik Sjöberg

Sven Hulterström ställer i boken frågan om det finns andra vägar än via skattsedeln för att finansiera välfärden

– Kan det finnas en välfärd med mer egenavgifter men som ändå inte tänjer systemet så långt att man inte orkar bära det? Grogrunden för den reaktion vi fått med allt privatiserande är att vi nog varit väldigt blockerade här, säger Hulterström i boken. 

– Den generella välfärdspolitiken anser jag och partiet är väldigt viktig. Den måste ligga i botten. Men sedan behöver man inte utesluta att det i vissa sammanhang kan vara skäligt att folk får bidra lite själva, som ett slags försäkringssystem.

Hulterström säger att han förstår att det är svårt för partiet att föra en sådan diskussion ”eftersom de borgerliga har drivit detta så långt. Därför blir det svårt att hålla rågången”.

Hulterström talar också om det hårda motståndet mot friskolor som fanns när det började väckas intresse för nya pedagogiker. Han nämner ungdomar som ”sade att den kommunala skolan fungerade så dåligt i de segregerade områdena att de ville göra någonting själva”, men fick nej av partiet.

– Som parti var vi stumma, säger han, och konstaterar att vad som sedan skedde var att ”Miljöpartiet då gick ihop med borgarna och gjorde en ny lag, som vi var emot, som öppnade för det här”. 

En bild från 1998: Sven Hulterström intill Johan Gernandt, ordförande respektive vice ordförande i riksbanksfullmäktige. Foto: Sven-Erik Sjöberg

Någon färdig ny lösning för egenavgifter har han inte. 

– Men det måste gå att resonera sig fram till en väg för det, det tvivlar jag inte på, säger han och kopplar frågan till den besvikelse över brister i samhället som han tror fått många inte minst i glesbygden att rösta på SD. 

– Man får inte driva detta så att de inte känner sig hemma utan går och röstar på SD. Därför måste vi ha ett skyddsnät som gör att folk inte råkar illa ut. Men stora delar av den svenska medelklassen skulle ha råd att betala en del av det här, och kanske i stället dra ner lite på semestrar i Thailand, säger han och efterlyser en livligare debatt ”om socialdemokratin och välfärdsstatens framtid i den nya verklighet vi lever i”.

Även om det är några år sedan Hulterström lämnade de offentliga uppdragen omtalas han med respekt i partiet, inte minst i Göteborg där han även varit distriktsordförande. Ordförande i dag är riksdagsledamoten Mattias Jonsson. Han säger till DN:

– Sven har haft en väldigt stor betydelse, både internt, i kommunen, i riksdagen och i regeringen, och det säger väl något att just Ingvar Carlsson skrivit förordet i boken.

Ingvar Carlsson själv säger att det är symptomatiskt för Hulterström att han inte fått några fiender vare sig utanför eller i partiet. 

– Trots att han haft så viktiga poster förknippar man inte Sven med några stora rubriker. Han har jobbat lugnt och metodiskt och stått stadigt i partiets mittfåra, det var till exempel därför han fick vara riksdagsgruppens ordförande de här oerhört svåra åren -94-96. Det var inte heller lätt att locka göteborgare att flytta till Stockholm, men med Sven lyckades jag, säger den förre statsministern till DN.