Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 10:52

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/sverige/aklagaren-de-tvingades-sta-stilla-och-ta-emot-bestraffningar/

Sverige

Åklagaren: De tvingades stå stilla och ta emot bestraffningar

Åsa Waldau lämnar rättegångssalen i Uppsala tingsrätt för en lunchpaus. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Allt handlade om att göra Åsa Waldau, av församlingen kallad Kristi brud, nöjd. Annars skulle Jesus återkomst försenas eller förhindras. 

Så förklarar åklagaren under rättegångens första dag hur de tre tidigare pastorer drev Knutbyförsamlingen. 

I en fullsatt rättsal inleddes huvudförhandlingarna mot de tre tidigare pastorer i den nedlagda Knutbyförsamlingen i Uppsala tingsrätt. Ett stort pressuppbåd fanns på plats när de åtta målsägande mötte de åtalade i rättsalen. 

Under sin sakframställan gick åklagaren in på hur den tidigare Knutbyförsamlingen drevs av de tre åtalade pastorerna, där den tongivande var Åsa Waldau, även kallad för Kristi brud.

Enligt åklagaren handlade allt om att göra Åsa Waldau nöjd annars skulle Jesus återkomst försenas eller helt förhindras. Målsägarna tvingades att passa upp på henne med bland annat matlagning, olika hushållssysslor och massage. De bestraffades också om de ansågs vara ”fel”.

– Målsägandena har accepterat att de har blivit slagna och själva tagit på sig skulden. Man fick inte heller streta emot eller försöka försvara sig. Man var tvungen att stå stilla och ta emot bestraffningarna. Man fick till exempel inte sätta upp händerna som skydd, säger åklagaren.

Enligt åklagaren var också församlingen en sluten krets där det inte har tillåtits att man har en social krets utanför församlingen. 

– Därför blir man väldigt beroende av församlingen, säger åklagaren.

Försvarets sida menar att flera gärningar har skett med samtycke och att målsägarna i samförstånd har passat upp på Åsa Waldau.

– Syftet var aldrig att skada, tvärtom. I den situationen hon trodde man befann sig trodde Åsa att hon hjälpte. Åsa är beredd att ta sitt ansvar om rätten finner det så, men detta är inte en ensam kvinnas verk även om det framställs så i dag. Försvaret vill lyfta fram att det finns ett kollektivt ansvar i hur den här destruktiva miljön har kunnat uppstå, säger Ester Andersson Zandvoort, Åsa Waldaus försvarare.

Tingsrätten beslutade tidigt att hålla alla förhören bakom stängda dörrar. Anledningen var att inte riskera att röja en av målsägarnas identitet. En av de åtalade, en 49-årig man, misstänks för att ha sexuellt utnyttjat henne när hon var minderårig. 

Under rättegången var det flera av målsägarna som grät och var tagna redan när de gick in i rättssalen. 

Advokat Elisabeth Massi Fritz som företräder tre målsägare menar att hennes klienter fortfarande är traumatiserade av händelserna, som enligt åtalet ska ha inträffat under perioden 2013-2016. 

– Det har lett till psykiska skador. Här kan man se det så tydligt. De trauman som mina klienter bär på liknar närmast de trauman för människor som har varit med om krig. Där dödligt krig har funnits. 

Läs mer:

Åsa Waldau inför Knutbyrättegången: Jag blev felaktigt upphöjd 

Tre ledande ska ha styrt Knutbyförsamlingen med våld