Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 09:30

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/sverige/ali-esbati-sager-nej-till-att-ta-over-efter-sjostedt/

Svensk politik

Ali Esbati säger nej till att ta över efter Sjöstedt

Jonas Sjöstedt och Ali Esbati håller pressträff under striden om Arbetsförmedlingen. Foto: Jessica Gow/TT

Riksdagsledamoten Ali Esbati har pekats ut som en möjlig efterträdare till Jonas Sjöstedt. Nu lämnar han beskedet att han inte tänker kandidera.

– Jag kommer inte att vara aktuell för den posten, säger han.

Jakten på en ny ledare för Vänsterpartiet är igång efter att Jonas Sjöstedt på onsdagskvällen meddelade att han avgår vid kongressen i maj. En som har pekats ut som möjligt efterträdare är Ali Esbati, riksdagsledamot och talesperson i arbetsmarknadsfrågor. 

Han var den som tillsammans med Jonas Sjöstedt ledde attackerna på regeringens reformplaner för Arbetsförmedlingen före jul. Striden blev en tydlig framgång för V som tillsammans med den övriga oppositionen tvingade regeringen och samarbetspartierna att backa. Under förra mandatperioden ingick han i det team som under Ulla Anderssons ledning budgetförhandlade med S-MP-regeringen.

Läs mer: Hetaste namnen att ta över Vänsterpartiet 

Till DN säger Ali Esbati dock att han inte tänker ge sig in i kampen om partiledarposten.

– Jag blir förstås jätteglad att det finns personer i partiet som har det förtroendet. Men jag kommer inte att vara aktuell för den posten. Jag säger nej till att kandidera.

Däremot hoppas och vill Ali Esbati fortsätta spela en roll i partitoppen.

 – Jag är gärna med på olika sätt på vår resa framåt. 

De två kanske hetaste kandidaterna till partiledarposten, Nooshi Dadgostar och Ulla Andersson, ger i nuläget inga besked om hur de tänker agera.

Nooshi Dadgostar är vice partiordförande och riksdagsledamot men för närvarande föräldraledig med sitt första barn.

– Just nu är frågan inte aktuell. Det här kommer att redas ut längre fram, svarar hon på DN:s fråga om partiledarvalet.

Hon vill dock se en fortsättning på den väg som Jonas Sjöstedt slagit in på.

– Det är viktigt att fortsätta det arbete som vi gjort fram till nu och sätta press på regeringen som vi gjorde med Arbetsförmedlingen till exempel. Vi har en ny position nu som det enda vänsterpartiet. Socialdemokraterna är inte längre det stora partiet för arbetarrörelsen och nu är det vår roll att kliva in i tomrummet som de har lämnat efter sig genom sin högersväng, säger Nooshi Dadgostar. 

Hon vill att partiet ska försöka växa bland arbetare och på bruksorter, grupper där Socialdemokraterna tappat mycket till Sverigedemokraterna. 

– Därför kommer vi att behöva bredda oss, säger hon.

Ulla Andersson är partiets ekonomisk-politiska talesperson och näst efter Jonas Sjöstedt den person som betytt mest för V de senaste åren. Inte minst som budgetförhandlare under samarbetet med S-MP-regeringen under förra mandatperioden.

Ulla Andersson var på torsdagen mycket fåordig om partiledarskiftet.

– Det stora vemodet rullar in. Vi har jobbat tätt ihop i många många år så det är självklart tungt. I övrigt har jag inga kommentarer, säger hon.

Ewa Stenberg: Det här kan Jonas Sjöstedts avgång innebära