Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-23 03:23

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/sverige/analyssvaren-klara-efter-overdoserna-i-vilhelmina/

Sverige

Analyssvaren klara efter överdoserna i Vilhelmina

Ljusmanifestation i Vilhelmina i november 2019. Foto: Alexandra Carlsson Tenitskaja

I november miste två unga män livet efter överdoser i Vilhelmina. 

De plötsliga och täta dödsfallen vållade stor sorg och oro i samhället. 

Fredrik Skytt är polis och förundersökningsledare och tycker att den tragiska situationen har inneburit en attitydförändring bland invånarna. 

– Det märks inte minst på antalet tips som har kommit in till oss. Folk engagerar sig, säger han. 

Minst fem personer överdoserade på då okända preparat på olika ställen i Västerbottens län. Två unga män dog och ytterligare personer vårdades på sjukhus i Umeå. Till en början misstänkte polisen ett samband mellan överdoserna. 

– Dels för att de ligger nära varandra i tiden, sen för att vi inte vet vad det är för preparat, sa Michael Rystedt, chef för lokalpolisområde Umeå tidigare till SVT. 

Nu, över två månader senare är analyssvaren klara och visar att de två unga männen hade tagit två olika preparat. Polisen misstänker inte längre något samband. 

– Vi har velat vara öppna med utredningen eftersom att fallen blev så uppmärksammade och det har varit en del spekulationer, säger förundersökningsledaren Fredrik Skytt. 

Han konstaterar att tillgängligheten av narkotika har ökat generellt i hela samhället. 

– På nätet kan man ju beställa i stort sett vad som helst. 

Fredrik Skytt tycker sig se en förändring i attityden hos invånarna i Vilhelmina. 

– Det är ju inte ett stort samhälle. Alla som bor här har ju någon form av kontakt med varandra. Det har pratats mycket och jag märker engagemanget inte minst på antalet tips som har kommit in. Folk engagerar sig på ett annat sätt och tycker att det är fel. I det tragiska finns det något positivt, att gemene man har börjat engagera sig, säger Fredrik Skytt. 

Läs mer: Vilhelmina i sorg efter att två unga dött av överdoser på kort tid