Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-14 05:27

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/sverige/anstallda-extremister-pa-statligt-hem-skramde-ungdomar-med-onda-andar/

Sverige

Anställda extremister på statligt hem skrämde ungdomar med onda andar

Minst fem av Nerebys behandlingsassistenter har haft kopplingar till extrema antidemokratiska rörelser, enligt ledningen. Foto: Tomas Ohlsson

Pojkar blev skrämda med historier om onda andar, och varnades för att sjunga i duschen. 

Nereby, ett statligt ungdomshem, har de senaste åren har haft minst fem anställda med kopplingar till antidemokratiska salafistiska rörelser, enligt ledningen.

Nu utreds vilken påverkan de anställda haft på pojkarna. Sedan tre veckor är en avdelningsföreståndare – som sett till att de fem anställts – arbetsbefriad med lön.

Statens institutionsstyrelses ungdomshem Nereby i Kungälv tar emot tvångsomhändertagna pojkar. Ungdomarna har ofta problem med kriminalitet och missbruk, och behöver en trygg miljö. 

De senaste åren har Nereby anställt flera behandlingsassistenter med kopplingar till antidemokratiska salafistiska rörelser. Ledningen bekräftar för DN att det handlar om åtminstone fem individer, muslimska extremister som främst arbetat på en avdelning för särskilt vårdkrävande pojkar mellan tolv och sexton år. 

Flera av de salafister som jobbat på Nereby är kända namn för poliser, forskare och journalister som följer den radikala islamismen i Sverige. DN har tidigare skrivit om två av dem, två bröder som fick sluta på en Göteborgsskola efter att rektorn misstänkt extremistkopplingar.

En av männen som arbetat med pojkar på Nereby har gillat terrorgruppen IS flagga på Facebook, och flera gånger öppet hyllat en islamisk stat utan demokrati. En annan har i en intervju med Göteborgs-Posten sagt att ”i islam ska inte kvinnor umgås med män”. En tredje predikar att ”döden är sanningen” och ”helvetet är sanningen” i religiösa videoklipp på nätet. 

Vi i ledningen har varit alldeles för naiva och har inte förstått omfattningen av det här

De senaste veckorna har ledningen på Nereby nåtts av vittnesmål om hur ungdomar på Nereby har blivit påverkade. Pojkar har blivit tillsagda att inte sjunga i duschen för att onda andar då skulle kunna lockas fram. Enligt uppgifter till DN har en pojke blivit så uppskrämd av berättelser om djinner – onda andar i islam – att personalen började undersöka saken närmare. Det ledde till att en av salafisternas anställning avslutades, eftersom han bedömdes vara olämplig.

– Jag kan bekräfta den uppgiften, säger Joachim Reif, biträdande institutionschef på Nereby.

Flera i personalen har under en tid försökt påtala problemen med salafisternas närvaro på en statlig vårdinstitution. Den som klagat har stundtals mötts med upprörda anklagelser om islamofobi, vilket skapat en tystnadskultur, enligt uppgifter till DN. 

– Vi i ledningen har varit alldeles för naiva och har inte förstått omfattningen av det här, säger Joachim Reif.

De fem männen har varit timanställda behandlingsassistenter. Ingen av dem jobbar längre kvar. Deras anställningar har avslutats av olika skäl – i något fall på grund av kopplingar till religiös extremism, i de andra fallen för att de av olika skäl inte ansågs lämpliga.

Flera anställda på Nereby har under en tid försökt påtala problemen med att radikala salafister arbetat på hemmet. Men den som klagat har stundtals mötts med anklagelser om islamofobi, vilket skapat en tystnadskultur, enligt uppgifter till DN. Foto: Tomas Ohlsson

De fem har i perioder arbetat på Nereby under de senaste åren, allt ifrån några månader till över ett års tid. De fem har anställts via en sjätte person, en tidigare betrodd biträdande avdelningsföreståndare som sedan i mitten av oktober är hemma från jobbet, enligt en överenskommelse med ledningen.

– Han är arbetsbefriad med lön tills vidare, medan vi försöker reda ut vad som har hänt. Han har varit ansvarig för rekrytering. Men det har också varit andra inblandade, säger Joachim Reif.

Den arbetsbefriade mannen som varit med om att anställa salafisterna är själv släkt med två av dem. Han har formellt varit biträdande avdelningsföreståndare, men periodvis fungerat som föreståndare för en av Nerebys avdelningar. 

Joachim Reif, biträdande institutionschef på Nereby. Foto: Anders Hansson

Från några i personalen har det funnits ett missnöje med föreståndaren – ett missnöje som bubblade upp i sociala medier för några veckor sedan, i samband med att Turkiet gick till militärt angrepp mot de kurdiska delarna av Syrien. Medan turkiska bomber föll över kurder i Syrien lade föreståndaren upp en bild på en turkisk flagga på Facebook. Publiceringen av den turkiska flaggan ledde till ifrågasättanden från personal på Nereby. 

Efter flaggincidenten nåddes chefer på Nereby av fler exempel på olämpligt beteende från avdelningsföreståndarens sida. Ledningen började se tidigare tecken på radikalisering, som Sveriges Radio rapporterat om, i ett nytt ljus.

Skolpersonalen på Nereby har tidigare slagit larm om att ungdomar på just den avdelning där salafisterna arbetade gav uttryck för antisemitiska åsikter och konspirationsteorier.

– Dessa teorier återkom hela tiden, just från eleverna på den avdelningen, säger Joachim Reif.

Pojkar från Nereby har vid tidigare tillfällen tagits med på utflykter till en moské i Göteborg. Vilken moské det handlar vet inte ledningen. 

– Det borde vi ju haft koll på, naturligtvis. Vi har inte haft någon kvalitetssäkring och kontroll på vilket religiöst sammanhang de egentligen har hamnat i, och det är inte acceptabelt, säger Joachim Reif. 

Minst en pojke på Nereby har konverterat till islam efter påverkan från salafisterna.

– Det är inget fel på att vara muslim. Det här handlar inte om det. Många av våra anställda och killar som bor här är muslimer, och det har fungerat hur bra som helst. Problemet här är salafismen och de odemokratiska värderingarna, säger Joachim Reif.

Vi ska inte ha olämpliga människor i vår verksamhet

Flera av salafisterna som jobbat på Nereby har även arbetat på den omstridda Vetenskapsskolan där El Nadi Abdel Nasser varit vd och rektor – samme Nasser som Säpo och regeringen pekar ut som ett hot mot Sverige, och som regeringen beslutat ska utvisas ur landet. 

Vetenskapsskolan, som i dag bytt namn till Safirskolan, har fått hård kritik från Skolinspektionen för att lära ut konservativa könsroller, bland annat att flickor ska hålla ”lägre profil”.

PO Hellqvist har 30 år på Säpo bakom sig, och är numera sakkunnig om våldsbejakande extremism hos Göteborgspolisen. Han känner väl till de fem män som varit anställda på Nereby, och är upprörd att de fått arbeta där.

– Här har du har individer som har en ickedemokratisk och i vissa fall våldsbejakande agenda som får jobba med just sårbara tonårskillar, på en statlig institution. Det är extremt olyckligt. 

PO Hellqvist har egen information om att flera pojkar på Nereby har påverkats i riktning mot den stränga variant av islam som de fem anställda företräder. Har man gått så långt ut på den religiösa skalan som de fem har gjort, säger han, då omfamnar man inte längre de demokratiska värden som det svenska samhället ska stå för. Det handlar exempelvis om synen på män och kvinnor, och att vara emot umgänge över religionsgränser. 

– Det är nu så många individer med koppling till radikala rörelser som strömmat genom den här lilla institutionen Nereby. Så jag tror inte längre på en slump. Jag tror att det finns någon slags tanke. Man har påverkat en del av killarna, säger PO Hellqvist från Göteborgspolisen. 

Han har brutit mot vad som gäller för statstjänstemannarollen, varit manipulativ och fört flera bakom ljuset

Nerebys biträdande institutionschef Joachim Reif anser att uppgifterna om påverkan är ”väldigt oroväckande”. Ledningen på hemmet försöker nu utreda vilken skada som pojkarna kan ha lidit under sin tid på det statliga vårdhemmet. 

– Utredningen kommer att bli klar nu under november. Vi måste lära av det här. Vi ska inte ha olämpliga människor i vår verksamhet, säger Joachim Reif.

Han jämför det som inträffat med att ha nazister anställda på ett statligt vårdhem, och säger att Statens institutionsstyrelse satsat mycket på att upptäcka våldsbejakande extremism.

 – Men då har fokuset varit på att upptäcka den hos våra ungdomar. Inte hos de anställda. 

Nerebys högste chef, institutionschef Hans Bishop, säger att arbetsrättsliga förhandlingar väntar med den biträdande avdelningsföreståndare som nu är hemma med lön.

– Han har brutit mot vad som gäller för statstjänstemannarollen, varit manipulativ och fört flera bakom ljuset. Inklusive mig, säger Hans Bishop. 

DN har upprepade gånger sökt den avstängde biträdande avdelningsföreståndaren för en kommentar.