Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 00:33

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/sverige/anstallde-muslimska-extremister-pa-statligt-ungdomshem-far-400000-kr/

Sverige

Anställde muslimska extremister på statligt ungdomshem – får 400.000 kr

Pojkar på det statliga ungdomshemmet Nereby har skrämts med historier om onda andar. De senaste åren har minst fem behandlingsassistenter med kopplingar till antidemokratiska salafistiska rörelser anställts. Foto: Tomas Ohlsson

Det statliga ungdomshemmet Nereby anställde muslimska extremister som behandlingsassistenter. Pojkar skrämdes med onda andar och varnades för att sjunga i duschen. 

Nu köper staten ut avdelningsföreståndaren som såg till att extremisterna anställdes, avslöjar Kungälvs-Posten

Statens institutionsstyrelses ungdomshem Nereby i Kungälv tar emot tvångsomhändertagna pojkar i behov av en trygg miljö. I november kunde DN avslöja att Nereby har anställt minst fem behandlingsassistenter med kopplingar till antidemokratiska salafistiska rörelser. De har främst arbetat på en avdelning för särskilt vårdkrävande pojkar mellan elva och sexton år. 

Pojkar har blivit tillsagda att inte sjunga i duschen för att onda andar då skulle kunna lockas fram. En pojke blev så uppskrämd av berättelser om djinner – onda andar i islam – att personalen började undersöka saken närmare. Det ledde till att en av salafisternas anställning avslutades, eftersom han bedömdes vara olämplig.

Flera av de salafister som jobbat på Nereby är kända namn för poliser, forskare och journalister som följer den radikala islamismen i Sverige. DN har tidigare skrivit om två av dem, två bröder som fick sluta på en Göteborgsskola efter att rektorn misstänkt extremistkopplingar.

En av Nereby-salafisterna har gillat terrorgruppen IS flagga på Facebook, och flera gånger öppet hyllat en islamisk stat utan demokrati. En annan har i en intervju med Göteborgs-Posten sagt att ”i islam ska inte kvinnor umgås med män”. En tredje predikar att ”döden är sanningen” och ”helvetet är sanningen” i religiösa videoklipp på nätet. 

De fem salafisterna har arbetat på Nereby som timanställda, allt ifrån några månader till över ett års tid. Ingen jobbar längre kvar. De fem har anställts via en fast anställd sjätte person, en tidigare betrodd biträdande avdelningsföreståndare som sedan i mitten av oktober varit hemma från jobbet med lön.

Den sjätte mannen, känd av polis för sina kontakter med IS-anhängare, lämnar nu sin tjänst på Nereby efter en överenskommelse med arbetsgivaren. Statens institutionsstyrelse (SiS) betalar 400.000 kronor till mannen för att han ska lämna sin anställning, vilket Kungälvs-Posten var först med av avslöja. Det motsvarar tio månadslöner.

– Det viktigaste är att han inte jobbar kvar. Den här överenskommelsen gjordes för att kunna lösa situationen snabbt, säger Stefan Hell Fröding, pressansvarig på SiS.

Den utköpte mannen som varit med om att anställa salafisterna är själv släkt med två av dem. Han har formellt varit biträdande avdelningsföreståndare, men periodvis fungerat som föreståndare för en av Nerebys avdelningar. 

Under flera år har det från anställda funnits ett missnöje med den nu utköpte föreståndaren – ett missnöje som bubblade upp i sociala medier för några veckor sedan, i samband med att Turkiet gick till militärt angrepp mot de kurdiska delarna av Syrien. Medan turkiska bomber föll över kurder i Syrien lade föreståndaren upp en bild på en turkisk flagga på Facebook. Publiceringen av den turkiska flaggan ledde till ifrågasättanden från personal på Nereby. 

Efter flaggincidenten nåddes chefer på Nereby av fler exempel på olämpligt beteende från avdelningsföreståndaren. Ledningen började se tidigare tecken på radikalisering, som Sveriges Radio rapporterat om, i ett nytt ljus.

Skolpersonalen på Nereby har tidigare slagit larm om att ungdomar på just den avdelning där salafisterna arbetade gav uttryck för antisemitiska åsikter och konspirationsteorier. 

Pojkar från Nereby har tagits med på utflykter till en moské i Göteborg. Vilken moské det handlar vet inte ledningen. Minst en pojke på Nereby har konverterat till islam efter påverkan från salafisterna.

– Det är inget fel på att vara muslim. Det här handlar inte om det. Många av våra anställda och killar som bor här är muslimer, och det har fungerat hur bra som helst. Problemet här är salafismen och de odemokratiska värderingarna, sa Joachim Reif, biträdande enhetschef på Nereby, till DN i november.

Nerebys högsta chefer var självkritiska i samband med avslöjandet. Försök från anställda att slå larm hade tidigare bagatelliserats eller viftats bort som islamofobi.

– Vi i ledningen har varit alldeles för naiva och har inte förstått omfattningen av det här, sammanfattade Joachim Reif.

Nerebys institutionschef Hans Bishop uttryckte besvikelse över den biträdande avdelningsföreståndaren:

– Han har brutit mot vad som gäller för statstjänstemannarollen, varit manipulativ och fört flera bakom ljuset. Inklusive mig. 

Att 400.000 kronor av skattebetalarnas pengar nu går till mannen som rekryterat extremister och IS-anhängare är ett misslyckande i sig, enligt SiS pressansvarige Stefan Hell Fröding. 

– De pengar som vi har bör ju alltid användas till vår verksamhet. Samtidigt har ju även arbetstagare rättigheter. I det här fallet behövde vi göra en överenskommelse för att lösa situationen.

Vad drar SiS för lärdomar av det som hänt på Nereby?

– Vi behöver bli ännu mer noggranna vid rekryteringar, och även jobba aktivt med värdegrunden bland våra anställda, säger Stefan Hell Fröding.

Efter DN:s avslöjande i november gjorde SiS även en Lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, om hur salafisterna på Nereby påverkat ungdomar där. Lex Sarah-utredningen beräknas bli klar i slutet av januari.

DN har sökt den utköpte biträdande avdelningsföreståndaren.