Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 06:09

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/sverige/apotekstjanst-vd-det-ar-verkligen-beklagligt/

Sverige

Apotekstjänst vd: Det är verkligen beklagligt

Brist på förbrukningsmateriel tvingar Akademiska sjukhuset att ställa in planerade operationer. Foto: Erik Nylander/TT

Akademiska sjukhuset i Uppsala har beslutat att ställa in alla planerade operationer under fredagen. Orsaken är att nya leverantören Apotekstjänst inte kunnat skicka ut tillräckligt med förbrukningsmateriel.

– Att det har blivit den här situationen är verkligen beklagligt, säger vd:n Tomas Hilmo till DN.

Sedan 1 oktober är Apotekstjänst ny leverantör av sjukvårdsmateriel till Örebro, Uppsala, Sörmland, Dalarna och Västmanland. Men det började dåligt.

– Det som hänt är att Apotekstjänst inte kunnat leverera ut artiklar i den omfattning som har behövts. Det handlar bland annat om IT-system som inte har fungerat, och om att inleveransen till lagret inte har fungerat fullt ut, säger Petter Karlsson, förvaltningschef för en gemensam nämnd för de fem regionerna, till SVT Örebro.

Som ett resultat av detta har Akademiska sjukhuset i Uppsala beslutat att ställa in alla planerade operationer under fredagen. Apotekstjänst jobbar för att leveranserna ska komma fram.

– Just nu arbetar vi stenhårt dygnet runt för att se till att alla får de produkter som de beställt, säger Tomas Hilmo, vd för Apotekstjänst AB.

Företaget skickar också ut många akuta leveranser. 

– Därefter ska vi se till att göra en ordentlig analys om vad det är som har orsakat detta och vad lär vi oss av det.

Vd:n menar att det är för tidigt att säga exakt vad som är orsaken till att sjukhusmateriel inte levererats. 

– Det är komplicerade övertag med alla beställningssystem från regionerna. Vi har haft en införandeplanering men ändå är det saker som inte fångats riktigt bra, säger Tomas Hilmo och fortsätter:

– Att det har blivit den här situationen är verkligen beklagligt, det var det absolut sista som någon inblandade i det här skulle ha velat, säger han.

 

Läs mer: Materialbrist på sjukhus – regioner upp i stabsläge