Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 00:35

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/sverige/asa-waldau-infor-knutbyrattegangen-jag-blev-felaktigt-upphojd/

Sverige

Åsa Waldau inför Knutbyrättegången: Jag blev felaktigt upphöjd

Åsa Waldau, som numera har ett annat efternamn, står åtalad för att ha misshandlat sex personer. Foto: Lisa Mattisson

Åsa Waldau, som i medier kallats för Kristi brud, anser att hon blev ”felaktigt upphöjd” under sin tid i församlingen i Knutby.

Det skriver hon själv i ett brev inför rättegången där hon är åtalad för att ha misshandlat sex personer.

– Jag fick ett mandat som jag inte skulle ha haft, skriver hon i sin redogörelse.

Via sin advokat hälsar Åsa Waldau, som nu har bytt efternamn, att hon inte orkar tala med några journalister i nuläget utan hänvisar till brevet för kommentarer inför rättegången.

Hon och två manliga pastorer från Knutbyförsamlingen står åtalade i rättegången som börjar på tisdagen i Uppsala tingsrätt. Waldau misstänks ha misshandlat sex personer. Hon ska bland annat ha bitit en person i ansiktet, sparkat personen i magen, dunkat personens huvud mot en vägg och stuckit en gaffel i handen. Hon nekar till brotten som ska ha begåtts efter mordet i Knutby 2004.

Läs mer: Tre ledande personer misstänkts ha styrt församlingen med våld 

Det var då den dåvarande pastorn Helge Fossmos fru mördades. Han dömdes för anstiftan till det mordet. Förra året fick han sitt straff tidsbestämt till 26 år, vilket innebär att han kan släppas ur fängelset nästa år.

I sitt brev beskriver Waldau hur Fossmo spelade en avgörande roll i att hon skulle tro att hon ordagrant var ”Kristi brud”. Några år före mordet började Fossmo antyda att Åsa Waldau snart skulle dö, skriver Waldau.

Åsa Waldau år 2006. Foto: Roger Vikström / TT

”November 2001 bjöd Helge ut mig på pizza och förklarade då att han fått veta från gud att jag skulle ”gå hem” för att vara med Jesus”, skriver kvinnan i sitt brev. 

Vidare beskriver hon hur allt fler medlemmar i församlingen också började prata om att hon snart skulle dö, något som vållade henne stor ångest under flera år. Efter mordet i Knutby beskriver Waldau hur hennes ”tillit till människor skakades för alltid”. 

Hon förkastade dock inte tankarna på att hon var utvald av gud, trots mordet. 

”Att vi inte då förkastade hela idén om bruden tror jag beror på att det var så många som själva uttalat tro på saken. Så många syner, drömmar och teorier var redan fast i vårt sinne”, skriver Waldau i sitt brev.

Waldau påstår också att hon manipulerats av andra medlemmar i församlingen. 

Hon skriver:

”Vi byggde en direkt och total osund tillvaro som ändå naivt handlade om att vara trogen mot det vi trodde.”

Brevet avslutas med att Waldau uttrycker en viss ånger: 

”Jag blev helt felaktigt upphöjd. Jag är i dag väldigt ledsen för att jag felaktigt tog åt mig. Jag fick ett mandat jag inte skulle haft. Mandat att bestämma över saker och ting. Mandat att agera – det var helt fel!”

Hon skriver vidare att hon tappade sitt omdöme. 

”Jag blev bortskämd med alla gåvor, serverandet och kärleksord. Jag fick aldrig något kritiskt till mig”. 

Waldau kommenterar i brevet inte de brott som hon står anklagad för.