Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-14 09:06

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/sverige/blixthalt-pa-vagarna-smhi-varnar/

Sverige

Blixthalt på vägarna – SMHI varnar

Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB Scanpix

I söndags var det sista dagen för att byta till vinterdäck och nu kommer blixthalkan som ett brev på posten. Trafikverket uppmanar bilisterna att vara försiktiga, hålla avstånd i trafiken och inte stressa.

TT Text

SMHI varnar för underkylt regn och blixthalka i nästan hela landet. Orsaken är en varmfront som rör sig in västerifrån under tisdagen.

– Det är kallt nu över hela Sverige och innan luften och vägytorna kommer upp på plussidan kommer det att vara regn som faller på kalla vägbanor, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Till de landsdelar som inte berörs av klass 1-varningen hör bland annat Skåne och Blekinge, delar av Västsverige, Västerbottens och Norrbottens län.

Trafikverket uppmanar alla som måste ge sig ut på vägarna under tisdagen att vara försiktiga.

– Som alltid gäller det att se till att man har bra däck, håller ordentliga avstånd i trafiken, inte stressar och att man själv också håller sig uppdaterad om vad SMHI går ut med för varningar, säger Eva Rehnström, presskommunikatör på Trafikverket.

Ishalka är förrädiskt och väglaget kan variera på bara några hundra meter, enligt Eva Rehnström.

– Så det går inte bara att köra på utan man måste vara observant hela tiden när det är den här typen av väglag, säger hon.

På onsdagen har vädret slagit om och det kommer att vara milt och plusgrader ända upp till norra Norrland, enligt SMHI.

Ämnen i artikeln

Väder
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt