Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-17 14:43

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/sverige/brand-i-skola-pa-oland-allmanheten-uppmanas-ga-inomhus/

Sverige

Brand i skola på Öland – allmänheten uppmanades gå inomhus

En skola fick stora skador i en brand på Öland. Det VMA, viktigt meddelande till allmänheten, som utfärdades på tisdagen gäller inte längre.

Branden som på tisdagskvällen bröt ut i Åkerboskolan i Löttorp på norra Öland är under kontroll, uppger räddningstjänsten till TT under natten.

Stora delar av skolan skadades av elden, men spridningsrisken begränsades tidigt.

– Det ska ha börjat brinna i kemisalen. Branden ska ha orsakats av ett åsknedslag, sa Nina Janowicz, teamledare på SOS Alarm, till DN tidigare under kvällen.

Flera brandstationer jobbade med att släcka branden. Det finns inga uppgifter om skadade.

Ett VMA-meddelande som uppmanade allmänheten att hålla sig inomhus utfärdades på tisdagen, varningen togs bort vid 06-tiden på onsdagen.

Eva-Lena Lindster Norberg är rektor på Åkerboskolan sedan i måndags, och konstaterar att det här är en väldigt tråkig start. 

– Hela högstadiedelen brinner ner. Brandmännen försöker förtvivlat att rädda matsal och låg- och mellanstadiedelen och en del andra byggnader som är runtomkring, säger Norberg som är på plats vid skolan.

Norberg berättar att hon hört flera som uppfattat det som att blixten slagit ned i byggnaden. Hon beskriver branden som kraftig.

– Det är en ganska lång byggnad och det har upplevts som att den har spridit sig kraftigt. Det blåser en del och det växer en del enar bakom, så man är rädd att det ska komma eld på dem, säger hon.

På Åkerboskolan går omkring 180 barn och ungdomar i åldrarna 1–16. 70 av dessa är högstadieelever som håller till i den del av skolan som drabbats värst, men Norberg tror att samtliga elever kan komma att påverkas av branden. Skolstarten äger rum nästa vecka.

– Vi ska mobilisera i morgon och försöka göra det bästa vi kan för att få tag i lokaler och så där vi kan vara nästa vecka när de kommer. Det är så vi måste tänka, säger hon.

Tomas Lindström, yttre befäl vid Kalmar brandkår bekräftar att blixten slagit ned i byggnaden.

– Vissa delar och längor går tyvärr inte att rädda, men vi räddar stora värden i ett bibliotek, ett stort kök och en byggnad som tydligen är viktig som tusan för andra verksamheter än bara skolverksamheten, säger han vid 00.30-tiden.