Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 07:22

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/sverige/djur-innebranda-i-storbrand-utanfor-linkoping/

Sverige

130 kor innebrända i storbrand utanför Linköping

00:53. Flera kor och kalvar har blivit innebrända i en brand på en naturbruksskola utanför Linköping.

Omkring 130 kor och kalvar dog i en storbrand på naturbruksskolan Vreta utanför Linköping natten mot onsdagen. 

– Det är vår ladugård som brunnit ner. Det blåste kraftigt och gick enormt fort, säger gymnasieskolans rektor Elisabeth Bringer Hallberg

Inga personer skadades i branden. Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand.

Hur elden startade är ännu oklart, men den upptäcktes enligt rektorn Elisabeth Bringer Hallberg av två elever som var på väg hem från staden strax efter halv fyra på onsdagsmorgonen.  

– Vi försökte rädda djuren men på grund av hur vindarna ligger gick det tyvärr inte att rädda alla, säger Stefan Hagdahl, Inre Befäl vid Räddningstjänsten Östra Götaland.

På förmiddagen var branden under kontroll, men eftersläckning pågick under hela onsdagen. 

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand för att kunna göra en omfattande tekniks undersökning. Det finns i nuläget inte finns några misstankar om att branden är anlagd, enligt uppgifter från polisen till Corren. 

Bild 1 av 2
Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Bild 2 av 2
Foto: Yngve Hjertén

Enligt rektorn är det ladugården och personalbyggnader runt omkring som har blivit förstörda. Alla kor i ladugården dog, cirka 100 mjölkkor och 30 kalvar . 

Elever som försökte rädda djuren på onsdagsmorgonen andades in rök och fördes till sjukhus för kontroll. På naturbruksskolan finns boende för omkring 150 elever, och de fick åka hem på morgonen. 

– Vi måste stänga av ventilationen och kan inte bedriva undervisning, och eleverna ska inte heller vistas i den här röken. Det är det korta perspektivet, men sedan står vi ju utan ladugård också. Det är ett problem som vi får lösa framöver, säger Elisabeth Bringer Hallberg. 

Senare gick skolan ut med att Vretagymnasiet håller stängt stängt resten av veckan. De elever som bor på skolan åker hem och de som inte bor på skolan ombeds stanna hemma. 

Eftersom det var kraftig rökutveckling under branden uppmanades de boende i området uppmanas av räddningstjänsten att stänga av ventilation och fönster, gå inomhus och lyssna på radiosändningarna.