Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-22 00:56

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/sverige/do-stammer-sahlgrenska-universitetssjukhuset-for-diskriminering-av-patient/

Sverige

DO: Patient diskriminerades av Sahlgrenska sjukhuset – regionen stäms

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Foto: Magnus Hallgren

Mannen ”spelade medvetslös” och ”kved” på golvet, enligt ambulanssjuksköterskan som betecknade tillståndet som ”kulturell svimning”. 

I själva verket hade mannen, som på Sahlgrenska sjukhuset fick vänta på vård i 90 minuter, en kraftig hjärnblödning. Nu stäms Västra Götalandsregionen för diskriminering.
– Någon har hört oss, det är en otrolig lättnad, säger mannens hustru till DN.

En 32-årig läkare och familjefar i Göteborgsstadsdelen Angered ligger på golvet i sitt vardagsrum och klagar på huvudvärk. Han har nyligen kräkts och när han tuppar av ringer hans hustru SOS.

SOS-operatören hör själv att någon kräks och andas snabbt i bakgrunden. Mannen tappar medvetandet, men reagerar på smärtstimulans. Larmet bedöms som prio ett och en ambulans skickas omedelbart till lägenheten i Angered.

Ambulanssjuksköterskan stiger in i lägenheten tillsammans med sin kollega. Han ser mannen på golvet och får information av hustrun om vad som har hänt – att mannen skadat huvudet och nacken under en fotbollsträning dagen innan och att värken i huvudet nu har förvärrats.

– Han säger att min man låtsas. Han säger det rakt ut bara. Jag ville inte argumentera med honom för jag ville bara att de skulle ta min man till sjukhuset, säger mannens hustru. 

Ambulanssjuksköterskan skriver senare i akutjournalen att mannen ”spelade medvetslös” och betecknade mannens tillstånd som ”kulturell svimning”.

Mannen fördes till akutmottagningen på Östra sjukhuset i Göteborg, en del av Sahlgrenska sjukhuset. Bedömningen var att han inte behövde omedelbar vård. I 90 minuter fick mannen vänta på en läkare som såg att han befann sig i ett livshotande tillstånd. Röntgen visade en kraftig hjärnblödning i lillhjärnan.

I samband med att mannen fördes akut till Sahlgrenska hittade en sjuksköterska ambulansens journalanteckningar. Hon reagerade på det och skrev en ”akut avvikelserapport”. Det ledde till att Sahlgrenska lex Maria-anmälde händelsen. Även mannens hustru anmälde sjukhuset, till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. 

Händelsen, som har uppmärksammats av GP, inträffade den 19 november 2017 och i augusti riktade Ivo allvarlig kritik mot ambulanssjuksköterskans bedömning då den saknar medicinsk grund och aldrig borde ha stått i en journal. Sköterskan fick också kritik för att inte ha följt rutinerna för bedömningar i fall som mannens.

Jag förstod då att min man inte fick den akuta hjälpen för sin kraftiga hjärnblödning på grund av sin mörka hy

Nu stämmer Diskrimineringsombudsmannen, DO, Västra Götalandsregionen för den diskriminering som myndigheten anser att Sahlgrenska sjukhuset utsatt mannen för. Beslutet innebär att DO väcker talan i målet – det inledande tillsynsärendet övergår till ett processärende som kommer att avgöras i Vänersborgs tingsrätt. 

Hustrun valde att anmäla både till Ivo och DO efter att hon fick höra om akutjournalen i medierna sommaren 2018. Hon förstod att det var hennes man det handlade om och säger att det var då ”allting föll på plats”. 

Hur då? 

– Jag förstod då att min man inte fick den akuta hjälpen för sin kraftiga hjärnblödning på grund av sin mörka hy och kulturella ursprung. På akutmottagningen utgår personal från ambulansens bedömning, att det inte var akut.

Vad tror du ambulanssjuksköterskan menar med ”kulturell svimning”?

– Jag vet faktiskt inte. Jag skulle verkligen vilja ha svar på vad i min mans beteende han betecknade var kulturellt. För om det är så att vi har det här eller att vi gör det här, baserar han det på min kultur som somalier eller baserar han det på min mans kultur som arabsudanes? Vems kultur eller har alla afrikaner samma kultur? 

Mannen opererades akut två gånger när han fördes till Sahlgrenska och hamnade sedan i koma i ungefär två månader. 

 – Jag fick höra att det fanns en risk att han inte skulle vakna upp och om han gjorde det skulle han nog vara i vegetativt tillstånd, säger hustrun. 

Enligt ambulanssjuksköterskan var mannen vid medvetande och talbar när ambulansen anlände till lägenheten. Han säger att han inte heller har sett mannen kräkas och menar att det var svårt att göra en bedömning då mannen inte ville medverka. 

På frågan varför han skrivit att mannen ”spelar medvetslös” säger ambulanssjuksköterskan att det var hans uppfattning då mannen låg tyst på golvet och inte ville prata. Ambulanssjuksköterskan medger dock att det kanske var en felaktig formulering.

Uttrycket ”kulturell svimning” är ett ”absolut feluttryck” förklarar ambulanssjuksköterskan för DO. Men han förklarar också att hänsyn till kulturella uttryckssätt kan behöva tas när man exempelvis bedömer medvetandegrad och ”att det inte ligger någon rasistisk värdering i det”.

Ambulanssjuksköterskan har under sina 25 år på Sahlgrenskas ambulansverksamhet inte fått klagomål från patienter tidigare, enligt hans chefer på sjukhuset. 

Efter händelsen har han jobbat vidare som vanligt och hans yrkeskompetens har inte heller ifrågasatts.

Han fick hjärnsläpp. Han insåg inte vad han gjorde.

Sahlgrenska anser inte att den nu avlidne mannen har diskriminerats. Sjukhusledningen anser dock att journalens anteckningar var högst olämpliga och inget som sjukhuset står bakom.

Vad har hans förklaring varit?

– Han fick hjärnsläpp. Han insåg inte vad han gjorde och han är djupt ångerfull. Ibland blir det fel, sa Leif Persson, vårdenhetschef för ambulanssjukvården på Sahlgrenska, i höstas till DN. 

Sjukhuset använder nu det här fallet i sin utbildningsverksamhet som ett exempel på hur man inte ska bemöta patienter. Hustrun till mannen tillfrågades om hon själv ville medverka i utbildningen för sjukhuspersonalen, men tackade nej.

DN har på fredagen sökt både Sahlgrenska och Västra Götalandsregionen, men parterna avstår i nuläget från att kommentera DO:s beslut.

Elisabet Hammar, verksamhetschef för ambulanssjukvården vid Sahlgrenska, har vid ett tidigare tillfälle sagt att händelsen är unik och att man inte har fått några liknande klagomål tidigare.

– Det är klart att vi har reagerat starkt på det här. Med tanke på att vi inte står bakom den värdegrunden, sa Elisabet Hammar. 

– Man får olustkänslor. Den benämningen ”kulturell svimning” är inget som finns.

Mannen vårdades under ungefär ett års tid på sjukhuset för svåra neurologiska skador. Sakta men säkert återhämtade han sig.

– Han kunde vinka, göra tummen upp och ner, han var med. Han kunde krama våra händer och vi kunde få en liten kram när vi kom in. Han hade kämpat får att komma till den nivån, säger hustrun. 

Hur var det att få hem honom? 

 – Det gav mig något så enormt hopp, vi var en familj, tittade på favoritprogrammen och nyheter ihop. Vi hade de här kvällsrutinerna som vi alltid har haft tillsammans. Jag kom hem och han var hemma, säger hustrun och fortsätter:  

– Jag tror han kände sig mycket lugnare när han kom hem, känner igen sin miljö och lukter. 

Mannen avled i somras efter sviterna av en lunginflammation.

Hur känns det nu med beskedet från DO?

– Det känns bra, någon har hört oss. Det är en sådan otrolig lättnad. Jag hoppas att Sahlgrenska får upp ögonen, de måste lyssna nu.