Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 14:05

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/sverige/fartyget-rix-emerald-akte-ivag-utan-tillstand-kan-portas-fran-hamnar/

Sverige

Fartyget Rix Emerald åkte iväg utan tillstånd – kan portas från hamnar

Rix Emerald, i mitten av bilden, på väg mot Älvsborgsbron på fredagen. Foto: Lovisa Herold

Fartyget Rix Emerald – som fick problem med manövreringen på fredagen – skulle ha ankrat utanför Göteborg för inspektion. Men det drog vidare utan att ha fått klartecken, uppger Transportstyrelsen. 

Nu riskerar skeppet att portas från alla hamnar i Europa. 

Det cypriotiskflaggade fartyget var på väg från Lidköping söderut på Göta älv när det fick problem med manöversystemet på fredagen

Flera myndigheter kopplades in för att se till att skeppet nådde havet utan att kollidera med andra fartyg eller gå på grund. Till slut ankrade det vid Vinga. 

Sedan var det tänkt att skeppet skulle ankra på ett annat ställe i Göteborgs skärgård för att inspekteras av i första hand den cypriotiska sjöfartsmyndigheten eller klassificeringssällskapet – i sista hand av Transportstyrelsen. Men när Transportstyrelsens tjänsteman i beredskap, Pekka Piirainen, ringde upp vid 17-tiden hade fartyget bara dragit, vilket P4 Göteborg först rapporterade om.

– Vi kan säga att ord står mot ord. När lotsarna ankrade upp henne sade de att befälhavaren fortfarande hade problem. När jag ringde upp befälhavaren så sade han att han inte hade några problem och lade på luren, säger Pekka Piirainen.

Därefter har Transportstyrelsen inte lyckats få tag på kaptenen. 

Ett fartyg som har haft problem får inte åka iväg utan att först bli inspekterat.

Transportstyrelsen har nu meddelat fartygets nästa hamn, Montrose i Skottland, att det måste undersökas när det kommer fram. Om det visar sig att fartyget fortfarande har allvarliga problem kommer den svenska myndigheten att rekommendera tillträdesförbud.

– Om skottarna hittar allvarliga brister så riskerar det tillträdesförbud i alla hamnar i Europa. 

Läs mer: Fartyg som slog larm på Göta älv har lyckats ankra