Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-17 05:43

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/sverige/flera-gripna-for-allvarlig-internationell-brottslighet/

Sverige

Sex gripna i Göteborg och Danmark för ”allvarlig internationell brottslighet”

Sex personer har gripits i Göteborg och Danmark på lördagen, misstänkta för ”allvarlig internationell brottslighet”. Tre greps i Göteborg och tre greps vid en rastplats strax söder om danska Århus.

Gripandena i Göteborg skedde under lördagseftermiddagen.

– Vi har varit på olika platser runt om i Göteborg. Vi har gjort det här för dansk polis räkning. Det är deras förundersökning, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i Göteborg.

För all vidare kommunikation i ärendet hänvisar han till sina danska kollegor, men kan bekräfta om att det rör sig om ”allvarlig internationell brottslighet”.

Enligt danska polisen har tre gripanden gjorts i Danmark, klockan 13.25 vid en rastplats intill E45 strax söder om Århus på Jylland, och övriga tre gripanden i Göteborg.

”Gripandena följer på uppgifter som kommit fram i en större internationell utredning, rörande särskilt komplicerad kriminalitet av gränsöverskridande karaktär”, säger Brian Voss Olsen, inspektör vid polisen i Östjylland, i ett pressmeddelande.

Han bekräftar att danska polisen samarbetar i denna insats med polisen i Göteborg, och uppger att det även på svensk sida rör sig om tre gripanden.

Den danska insatsen genomförs av specialenheten Særlig efterforskning vest (Särskild utredning västra Danmark).

Danska tidningen Ekstrabladet har talat med en person som blev vittne till gripandet på rastplatsen.

– Det var rätt dramatiskt. Det var nog en sex–sju poliser på plats, samtliga civilklädda, säger ögonvittnet, som även uppger att de misstänkta personerna befann sig i en svenskregistrerad bild när de greps.

Enligt Danmarks Radio (DR) kommer två av de gripna på Jylland att på söndagsförmiddagen ställas inför rätten i ett grundlovsforhør, en procedur liknande det svenska häktningsförfarandet. Förhöret ska hållas bakom stängda dörrar i en domstol i staden Horsens på Jylland.

DR uppger att de tre personer som greps i Göteborg kommer att begäras utlämnade till Danmark.