Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 10:15

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/sverige/forsvaret-av-goteborg-maste-starkas-forsvarsministern-vill-se-nytt-regemente-i-goteborg/

Sverige

”Försvaret av Göteborg måste stärkas” – försvarsministern vill se nytt regemente i staden

Minnesstenen rest 21 juni 2006 över det då nedlagda regementet Amf 4 i Göteborg. Nu vill regeringen att det återskapas till år 2025. Foto: Göta Lejon

15 år efter nedläggningsbeskedet: 

Göteborg ska åter få ett regemente. 

– Ja, det ger jobb och annat. Men grundfrågan är att det verkligen behövs, tyvärr, säger Jonas Attenius, gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg.

Kommentaren följer på det besked som hans partikollega, försvarsminister Peter Hultqvist, gav under sitt tal under måndagen på försvars- och säkerhetskonferensen i Sälen.

När Hultqvist redovisade hur han ville prioritera i önskelistan sa han att han ville se att ett nytt amfibieregemente i Göteborg ska vara klart till 2025.

– Försvaret av Mälardalen och Göteborg måste stärkas. Försvaret av såväl huvudstadsområdet som Nordens största hamn är centralt, sade Hultqvist.

Bedömningen inom partiet är därmed radikalt annorlunda jämfört med 2005 då Jonas Attenius företrädare Göran Johansson, ordförande i kommunstyrelsen, valde att i protest lämna verkställande utskottet, VU, efter att statsminister Göran Persson vägrat att träffa honom för att diskutera den då förestående nedläggningen av Älvsborgs ambifieregemente, Amf 4. 

Socialdemokraternas dåvarande starke man i Göteborg Göran Johansson valde att lämna partiets verkställande utskott 2005 delvis i protest mot nedläggningen av regementet i Göteborg. Foto: Joakim Roos

15 år senare är alla partier som ingått i den parlamentariska försvarsberedningen, som lämnade sin slutrapport 14 maj i fjol, överens om att en ambifiebataljon ska återskapas på västkusten. 

Till hösten ska riksdagen fatta beslut och inom kort inleds förhandlingar mellan partierna om detaljerna. Försvarsminister Peter Hultqvist valde alltså i Sälen att särskilt nämna behovet av att regementet i Göteborg kommer med i riksdagsbeslutet. 

– Beskedet är oerhört positivt. Hultqvist var tydlig med att försvarsförmågan måste öka, inte minst i Göteborg, och inte minst med hänsyn till hamnen, säger Jonas Attenius, S-kommunalrådet.

En central fråga för att alls kunna återskapa regementet är den om tillgången till övningsområden, främst i Göteborgs känsliga södra skärgård. Försvarsmakten liksom politikerna i försvarsberedningen har efterlyst ett slutligt besked från regeringen om tillgången till skjutfält.

Det långsiktiga tillträdet till Känsö, där försvaret sedan länge har lokaler men inte äger marken, har också pekats ut som en viktig delfråga att lösa. Ärendet om eventuell tvångsinlösen vilar sedan länge på regeringens bord. 

Jonas Attenius säger att han är medveten om problematiken.

– Det är klart att sådana frågor kommer att behöva lösas, och det blir som med allt annat en prioriteringsfråga. Men oaktat det, med tanke på Göteborgs strategiska läge är det tyvärr helt nödvändigt att etablera detta regemente. Vi hoppas verkligen att Moderaterna är med på tåget.

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Moderaternas Axel Josefson, har ingen annan uppfattning.

– Men nog verkar det mer som att S nu hoppar på vårt tåg, säger han.

– Det här är ett bra beslut för Sverige. Från Moderaternas håll har vi aldrig förstått varför man en gång ville lägga ner. Vi har hela tiden sett den militära närvaron i Göteborg som en viktig funktion och det har bara blivit viktigare nu, med det nya säkerhetsläget. Tillgången till hamnen och sjöfarten är kritisk. Nu hoppas vi bara att det tillförs mer pengar så att detta kan genomföras.

Hur ser du på konflikten med naturvärden och det civila i skärgården?

– Vi har en bra dialog med försvarsmakten, de ska självklart kunna bedriva en övningsverksamhet här. Vi kommer att säkerställa detta i samråd med Försvarsmakten.