Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 10:15

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/sverige/fotade-militaranlaggningar-over-hela-sverige-doms-till-fangelse/

Sverige

Fotade militäranläggningar över hela Sverige – döms till fängelse

Foto: Johan Nilsson/TT

En 41-årig man från Göteborg har kartlagt och ska ha spridit information om militäranläggningar i Sverige under flera års tid. Hans förklaring: ett brinnande intresse för master och radioteknik. 

Mannen åtalades för grov obehörig befattning med hemlig uppgift och döms nu till ett års fängelse. 

– Andra från den här miljön har anledning att vara oroliga, säger åklagaren Mats Ljungqvist.

Kartläggningen som mannen ägnade sig åt beskrivs i domen som omfattande och systematisk. Det rör sig om 36 skyddsobjekt, utspridda över hela landet, som mannen ska ha dokumenterat, fotograferat och inhämtat information om. 

I två fall misstänks han ha spridit informationen vidare. 

Kartläggningen ska ha pågått från april 2013 till december 2017. Brottet rubricerades som grovt då man menar att uppgifterna som mannen samlat in har stor betydelse för rikets försvar.  

Under utredningens gång genomfördes en husrannsakan hos den åtalade där man bland annat hittade runt tusen foton på militära skyddsobjekt. Ett antal bilder, som man misstänker kan kopplas till 41-åringen, hittades även hemma hos en annan man. 

Åklagaren hittade inga kopplingar till främmande makt vilket är anledningen till att brottet inte rubricerades som spioneri. 

– Vi ser att det finns en miljö där ute med män som uppfattat att det är okej att ladda ner bilder, bygga rapporter och sprida informationen av det här slaget i olika forum. De kallar sig själva för militärt överintresserade personer. Genom att ägna sig åt dessa aktiviteter utgör de en fara för oss andra. 

41-åringen förnekade brott. I förhör berättade han att han kände igen vissa av bilderna som ingår i bevismaterialet och att han har befunnit sig på vissa av platserna – men att han höll sig ”på rätt sida av förbudsskylten”. Han medgav också att han hade sammanställt ett dokument med information om de olika skyddsobjekten samt laddat ner bilder från nätet. 

På frågan varför svarade han att han hade ett brinnande intresse för master och radioteknik. 

Tingsrätten skriver i sin dom att mannen är mer än ”en nyfiken militärt överintresserad person med en fascination för militära torn och master”.

”Hans bakgrund och erfarenhet från området, bland annat som signalist i det militära och tidigare medlem i en militär frivilligorganisation, indikerar med viss styrka att han var medveten om att det han gjorde inte var lagligt”, står det i domen. 

Vidare menar tingsrätten att han måste ha förstått att uppgifterna som han hade samlat in skulle medföra skada för ”vitala försvarsintressen och därmed Sveriges säkerhet” om de hamnade i orätta händer. 

Tingrätten understryker att det inte är de enskilda uppgifterna och bilderna som avgör hur man ser på brottet – utan mängden och att det hade skett systematiskt. 

Det unika med domen är, enligt åklagaren Mats Ljungqvist, att man har gjort innehav av den här typen av material olagligt. 

– Vi har tidigare haft lagföringar som består i att människor åker runt och fotar skyddsobjekt. Vad vi har slagit fast nu är att det räcker med innehav. Även om du har laddat ner dem från internet eller tagit emot dem från någon annan begår du vid ett visst läge ett brott, säger Mats Ljungqvist. 

Enligt honom är det en viktig markering mot personer som ägnar sig åt den här typen av aktiviteter. 

– Särskilt i dagens förändrade säkerhetsläge. Nu har vi slagit till mot de miljöerna och har ett stort antal förundersökningar igång just nu. Fler åtal kommer att väckas under dagarna. 

41-åringens försvarsadvokat har avböjt att kommentera domen men säger att de ännu inte har tagit ställning till huruvida den ska överklagas.