Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-14 09:36

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/sverige/greta-thunberg-snart-i-hamn/

Sverige

Greta Thunberg snart i hamn i Lissabon

Bild 1 av 2 Greta Thunberg ombord på båten innan avresan tillbaka mot Europa.
Foto: Rob Ostermaier/The Virginian-Pilot via AP
Bild 2 av 2 Greta Thunberg.
Foto: Roger Turesson

Efter nästan tre veckor till havs väntas Greta Thunberg på tisdagsmorgonen komma tillbaka till Europa, när båten La Vagabond angör hamnen Doca de Santo Amaro i Portugals huvudstad Lissabon. 

Efter sin femtionde skolstrejksvecka lämnade Greta Thunberg i somras Sverige för en seglats över Atlanten. Målet: Att delta i det särskilda FN-mötet om klimatet i New York i september. Och i FN:s klimatkonferens COP25 i Santiago, Chile, de första veckorna i december. 

På grund av flygets stora klimatpåverkan, flyger inte Greta Thunberg. Men ägarna till den monegaskiska tävlingsbåten Malizia II erbjöd henne skjuts till USA, dit hon anlände den 28 augusti.

För DN berättade Greta Thunberg i höstas om upplevelsen att segla över Atlanten. Efter några dagar började hon omedvetet nynna på barnsånger som hon hade glömt bort att hon kunde. Majas alfabetsvisor, från A till Ö. Det första hon googlade när hon kom i land var hur visan gick på bokstaven ”U”, det var den enda hon fortfarande inte kunde komma ihåg.

– Resan var… Det var som att leva om sitt liv igen från början. Jag började minnas alla de där sångerna och kom ihåg nya saker från när jag var liten. Det är svårt att beskriva en sådan upplevelse, sa hon till DN då.

Greta Thunberg under sitt tal i FN i september. Foto: Jason DeCrow/AP

Efter sitt numera berömda tal i FN under mötet den 23 september, reste Greta Thunberg runt i USA och Kanada i en elbil hon fått låna av skådespelaren och den tidigare guvernören Arnold Schwarzenegger. Planen var att från västkusten i USA förflytta sig vidare söderut, mot Santiago.

Men när Chile i slutet av oktober hastigt ställde in sitt värdskap för COP25, på grund av oroligheterna i landet, blev läget besvärligt för Greta Thunberg. Spanien erbjöd sig att ta över som värdland och den svenska klimataktivisten efterlyste i sociala medier hjälp för att ta sig ta sig över Atlanten för andra gången på några månader – åt andra hållet den här gången. 

”Det visar sig att jag har rest över halva jorden – åt fel håll. Nu behöver jag hitta ett sätt att korsa Atlanten i november. Om någon kan hjälpa mig att hitta en transport, skulle jag bli så tacksam”, skrev hon.

Hon fick napp. Det australiska Youtuber-paret Elayna Carausu och Riley Whitelum erbjöd Greta Thunberg och hennes pappa Svante Thunberg skjuts över Atlanten i katamaranen La Vagabonde. De lämnade Virginia på USA:s östkust för nästan tre veckor sedan.

– Mötet i Madrid är otroligt viktigt och jag hoppas att jag hinner fram i tid. Men vår huvudsakliga målsättning nu är att ta oss över havet på säkrast möjliga sätt. Oavsett om jag är på plats eller inte så kommer det att vara många andra aktivister på COP25 med samma budskap som jag har, sa Greta Thunberg till DN strax före avfärd.

Under resan har Greta Thunberg sporadiskt rapporterat om resan, som tycks ha bjudit på varierande väder och vind – och en fin gemenskap resenärerna emellan. Förutom Carausu och Whitelum finns deras knappt ett år gamla son Lenny ombord – och den brittiska skepparen Nikki Henderson. Hon har i sina sociala medier berättat om Yatsy-partier, goda veganska middagar, skratt och en och annan spontan dans

Greta Thunberg och hennes sällskap väntas ankomma hamnen Doca de Santo Amaro i Portugals huvudstad Lissabon på tisdagsmorgonen, ungefär klockan 09.00 lokal tid. Vid hamnen väntas på tisdagen såväl välkomnande aktivister som ett pressuppbåd. Väl i Europa är sedan nästa anhalt för Greta Thunberg Madrid och klimatmötet där, som inleddes redan på måndagen. 

Greta Thunberg: Valet av Trump en vändpunkt för klimatrörelsen