Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 10:15

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/sverige/kommuner-vill-ha-minst-65-miljarder-till-valfarden/

Svensk politik

Kommuner vill ha minst 6,5 miljarder till välfärden

Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Åtminstone 6,5 miljarder kronor behöver kommuner och regioner redan i år, enligt SKR:s beräkningar. Det är viktigt med ett snabbt besked, enligt chefsekonom Annika Wallenskog.

– Alla kommuner är i ett läge där de inte vet hur mycket de måste spara, säger hon.

Höstbudgeten blev en besvikelse, anser Annika Wallenskog på paraplyorganisationen Sveriges kommuner och regioner (SKR). Man hade räknat med 5 miljarder kronor i extra generella statsbidrag men det blev 3,5. I själva verket hade det behövts 10 miljarder.

– Vi trodde att vi skulle få mer beroende på hur situationen ser ut, säger SKR:s chefsekonom.

På onsdagen var kommunernas och regionernas behov av extra pengar ett hett ämne i riksdagens partiledardebatt. Slutsatsen av SKR:s matematik är att det krävs åtminstone 6,5 miljarder kronor mer redan i år.

Och det behövs ett snart besked, enligt Annika Wallenskog, annars blir det stora negativa konsekvenser.

– Om man först skär ner och sedan kommer det pengar så är det förstås väldigt ineffektivt. Så fort man börjar varsla så slutar ett antal personer, och ska man sedan anställa dem igen så har man förlorat mycket.

Det kärva ekonomiska läget i kommuner och regioner har flera orsaker. Den kanske största är demografin, med fler äldre och barn och relativt sett färre i de åldrar där man arbetar och betalar skatt. En annan är kostnader för nyanlända som landar på kommunerna när de statliga insatserna avslutas. 

Annika Wallenskog framhåller också att vårdkostnaderna stiger brant, inte bara på grund av fler äldre, utan också för att det finns (ofta dyra) behandlingar för många fler sjukdomar i dag. En vikande konjunktur framöver lär också fresta på.

Situationen har inte blivit lättare sedan regeringen lade fram höstbudgeten i september, enligt Annika Wallenskog. Besparingar pågår inom skola, äldreomsorg, sjukvården och andra verksamheter.

– Det vi hör från många håll nu är att man inte kan återbesätta tjänster när folk går i pension och man tar inte in vikarier. En del kommuner har gått så långt att man lagt varsel, säger Annika Wallenskog på SKR.

Läs mer: Löfven pressas om pengar till välfärden