Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 09:34

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/sverige/kristersson-ansvarslost-att-avveckla-ringhals/

Svensk politik

Kristersson: Ansvarslöst att avveckla Ringhals

Regeringen måste styra statliga Vattenfall bort från avveckling av reaktorerna i Ringhals, anser Moderaterna.

– Att avveckla i förtid är ansvarslöst, säger M-ledaren Ulf Kristersson inför onsdagens omröstning i riksdagen.

Regeringen menar att det inte är politiken utan rent affärsmässiga skäl som gör att ägaren Vattenfall lägger ner två reaktorer i Ringhals. Att driva dem vidare vore att frångå kravet på Vattenfall om affärsmässighet, enligt näringsminister Ibrahim Baylan (S). Han har i DN varnat för att detta skulle skapa stor oordning på den avreglerade energimarknaden och leda till krav från andra bolag om att få ta del av stöden.

Argumenten håller inte, enligt Ulf Kristersson (M).

– Man kan inte lägga ut den samlade energipolitiken på ett enskilt bolag och säga att det är de som är ansvariga. Varje stat med självaktning tar ansvar för energipolitiken. Att i förtid avveckla Ringhalsreaktorerna är ansvarslöst.

– Om regeringen ger rätt förutsättningar för kärnkraften på lång sikt så är kärnkraften mycket lönsam. Det är ingen tvekan om det. Den här förtida avvecklingen är i praktiken beställd av politiken genom att man säger att man inte tror på kärnkraften, säger Ulf Kristersson.

Diskussionen om kärnkraften fortsatte i talarstolarna när riksdagens partiledardebatt drog igång. Ulf Kristersson fortsatte att argumentera för att regeringen borde överpröva det beslut som statliga Vattenfall fattat om avveckling.

– När blev det långsiktigt att lägga ner konkurrenskraftig nödvändig kärnkraft för att ett enskilt bolag gör bedömning att det inte gör affärsmässig nytta?

Statminister Stefan Löfven (S) svarade att det är just Vattenfalls styrelse, inte regeringen eller riksdagen, som ska bedöma reaktorernas affärsmässiga bärkraft.

Riksdagen tar ställning till frågan på onsdagen i en omröstning om ett förslag från SD om att ge Vattenfall i uppdrag att stoppa avvecklingen i Ringhals. Förslaget stöds av M, KD och L.

Lars Hjälmered, Moderaternas energipolitiska talesperson, hänvisar till att elpriset var mycket lägre när Vattenfall 2015 fattade beslutet om att stänga två reaktorer i Ringhals. Dessutom tyngdes lönsamheten av skatter och avgifter som sedan har sänkts eller tagits bort. 

– Därför är jag helt övertygad om att det här kan drivas vidare på affärsmässig grund, säger Lars Hjälmered.

Enligt klimatminister Isabella Lövin (MP) skulle det krävas miljardsubventioner för att driva Ringhals 1 och 2 vidare, bland annat för att klara nödvändiga säkerhetsinvesteringar. 

– Det skulle bli många gånger dyrare än den vindkraft som nu exploderar i vårt land och som mer än väl ersätter Ringhals 1 och 2.

Läs mer: Baylan varnar för kaos om reaktorer drivs vidare