Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 05:07

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/sverige/kristersson-kraver-svar-av-statsministern-om-falske-officeren/

Sverige

Kristersson kräver svar av statsministern om falske officeren

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kräver svar av regeringen om den falske officeren. Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen visste att den falske officeren ljugit men Försvarsmakten säger att man aldrig fick informationen. 

Moderatledaren Ulf Kristersson kräver nu att regeringen lägger alla kort på bordet.

– Nu måste statsminister Stefan Löfven berätta exakt vad som har skett så att vi vet om det finns skäl att utreda ansvar av någon, säger han.

UPPDATERING: Försvaret har hittat en rapport som varnade för den falske officeren i början av 2019

Den falske officeren har i över ett årtionde gjort karriär inom försvaret, och bland annat arbetat med Sveriges hemliga kryptonycklar på den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten. Hösten 2018 upptäckte Kustbevakningen att mannen ljugit om sina akademiska meriter och informerade då justitiedepartementet och ministern Morgan Johansson (S). Vid den tiden var det fortfarande okänt att mannen även ljugit om sin officersexamen, något som DN nu avslöjat.

Eftersom mannen var en reservofficer informerades även försvarsdepartementet på tjänstemannanivå, det bekräftar försvarsminister Peter Hultqvists (S) pressekretare Toni Eriksson för DN. Men enligt Försvarsmakten nåddes myndigheten aldrig av informationen från vare sig regeringen eller Kustbevakningen.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är mycket kritisk mot hur regeringen hanterat fallet.

– Om det här är korrekt så är det oerhört allvarligt. Då är det närmast en repris på det vi har sett tidigare, att regeringen inte kan se till att rätt information kommer till rätt departement och rätt myndighet i rätt tid. Det har vi upplevt förut och det får inte hända igen, säger Ulf Kristersson.

Han säger att han ser uppenbara likheter med regeringens hantering av it-skandalen på Transportstyrelsen som briserade sommaren 2017. Situationen då ledde till en regeringskris och två ministrar avgick. Även försvarsminister Peter Hultqvist fick hård kritik av oppositionen.

– Om det här stämmer så har något hänt som inte borde kunna hända efter Transportstyrelsen.

Han säger att regeringen och statsminister Stefan Löfven nu måste redovisa hur de ser på de uppgifter som DN har avslöjat.

– Regeringen måste nu lägga korten på bordet och berätta exakt vad man visste, exakt när och exakt vad som hände. Det kan bara justitie- och försvarsdepartementet nu reda ut. Ytterst måste Stefan Löfven se till att den här informationen kommer fram så att vi vet vad som har skett på riktigt. Jag har inga andra uppgifter än de som ni har publicerat.

När tycker du att det ska ske?

– Omedelbart. Det är alldeles uppenbart att det här skulle kunna leda till att andra beslut hade kunnat fattas eller att känslig information kommer i fel händer. Det har vi sett alldeles för mycket av i Sverige de senaste åren.

Regeringskansliet hade information om att Försvarsmakten informerats, vilket myndigheten i efterhand säger att de inte hade. Räckte det inte för departementet att lita på uppgifterna?

– Jag kan inte bedöma detta. Jag tycker att det som ni publicerar räcker för att ställa frågan om rätt information har kommit till rätt ställe. Enklaste sättet är att regeringen nu beskriver exakt vad som har hänt. Allt finns ju garanterat diariefört, om det skulle ha skett på rätt sätt. Det kan inte vara några konstigheter. Då vet vi vem som är ansvarig.

UPPDATERING: Försvaret har hittat en rapport som varnade för den falske officeren i början av 2019