Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 10:31

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/sverige/kritik-mot-skolinspektionen-efter-dns-granskning/

Sverige

Kritik mot Skolinspektionen efter DN:s granskning

Svenska interkulturella skolan i Spånga tilläts hålla öppet trots ägarens brottslighet och kränkningar mot elever. Nu kritiseras Skolinspektionen av Liberalernas utbildningspolitiska talesperson. Foto: Magnus Hallgren

En dömd ekobrottsling utan pedagogisk utbildning tilläts driva en skola i åratal – trots larm om kränkningar och pengar som försvann utomlands.

Liberalernas Roger Haddad, som sitter i Skolinspektionens insynsråd, är mycket kritisk till myndighetens agerande.

– Skolpengen ska gå till skolan och inte tv-predikanter. Om det finns kryphål så måste lagen ändras.

Svenska interkulturella skolan i Spånga höll öppet i över två decennier. DN har i ett reportage avslöjat hur myndigheter ignorerat larm om bland annat barn som tvingats bära slöja, och hur skolans huvudman skickat skolpengar till en irakisk tv-predikant.

När skolan till sist tvingades stänga var det för att den blev av med sina lokaler vid årsskiftet 2017/2018. 

– Det är obegripligt att det är fastighetsägarens beslut som gör att skolan i ert reportage till slut blir av med sitt tillstånd. Det här skulle Statens skolinspektion ha återkallat långt tidigare, säger Roger Haddad (L), vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott.

Liberalernas utbildningspolitiska talesperson Roger Haddad sitter i Skolinspektionens insynsråd. Han är kritisk mot att myndigheten inte stängde den kritiserade skolan tidigare. Foto: Henrik Montgomery/TT

I överenskommelsen mellan Centerpartiet, Liberalerna och regeringen är en av punkterna att Skolinspektionen ska få ökade möjligheter att stänga skolor. Ny lagstiftning ska vara på plats den första januari 2022. 

Bland de saker som Roger Haddad är kritisk mot är att Skolinspektionen inte agerar mot upprepade brister på en skola. 

Läs mer: Skolinspektionen utredde inte larm om slöjtvång 

I fallet med Svenska interkulturella skolan hade huvudmannen ingen pedagogisk utbildning, något som myndigheterna visste om. Trots det kunde hon återkommande vara skolans rektor. Varje gång Skolinspektionen krävde en behörig rektor så rekryterades vikarier som snart försvann, varpå huvudmannen klev in igen.

– Skolinspektionen menar att man bedömer varje enskild händelse för sig. Det håller inte, det måste finnas en paragraf, eller att Skolinspektionen utmanar regelverket lite grann och gör en tolkning, så att man kan återkalla tillståndet direkt från en skola som varit under kritik under flera år, säger Roger Haddad. 

I dag kan Skolinspektionen inte lägga ned kommunala skolor, men även det vill han ändra på.

Läs mer: Skolans pengar gick till ”The Moon Channel”  

DN har avslöjat att pengar från Svenska interkulturella skolan gått till ett brittiskt tv-bolag och en irakisk tv-predikant. Skolinspektionen säger att även om man känt till uppgifterna hade det inte gått att agera på dem eftersom man inte får lägga sig i hur skolpengen används.

– Skolpengen ska gå till skolan och inte tv-predikanter. Om det finns kryphål så måste lagen ändras, säger Roger Haddad.

Som ytterligare en del i överenskommelsen med regeringen har det tillsatts en utredning kring att begränsa nyetableringen av religiösa friskolor. Svenska interkulturella skolan var inte uttalat konfessionell men hade ändå bönerum.