Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 10:15

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/sverige/lofven-lovar-mer-pengar-till-valfarden/

Svensk politik

Löfven lovar mer pengar till välfärden

Foto: Magnus Hallgren

Statsminister Stefan Löfven (S) lovar att kommuner och regioner ska få mer pengar till välfärden under 2020.

– Vårt besked är att välfärden ska ha de resurser som krävs, säger Stefan Löfven.

De senaste dagarna har såväl Moderaterna som Kristdemokraterna och Vänsterpartiet krävt att regeringen omgående avsätter mer pengar till kommuner och regioner för att stärka välfärden. V har krävt minst tio miljarder kronor extra medan M vill ha tre miljarder.

Ewa Stenberg: Oppositionsledaren har rustat för extra val – men något saknas 

Statsminister Stefan Löfven anser att det är positivt att M vill satsa mer på välfärden – men att tre miljarder är för lite.

– Det är inte tillräckligt, de är för snåla helt enkelt. Det råder ingen tvekan om att det behövs mer pengar för att säkra skolgången för våra barn, se till att vården fungerar bättre och ge en värdig ålderdom till våra äldre, säger Stefan Löfven.

Statsministern lovar att kommuner och regioner kommer att få mer pengar i den kommande vårbudgeten men han vill inte säga hur mycket.

– Vårt besked är att välfärden ska ha de resurser som krävs, säger Stefan Löfven.

– Beskedet till kommuner och regioner är: det kommer mer.

Efter onsdagens partiledardebatt i riksdagen kommenterade Stefan Löfven även Moderaternas utspel om att partiet nu är berett att gå till extra val.

– Om man tror att det är det som Sverige behöver så menar jag att det är fel, säger Stefan Löfven och påminner om den långa regeringsbildningen för drygt ett år sedan.

Enligt statsministern skulle ett extra val leda till en ny period av osäkerhet i svensk politik.

– Under den tiden kan vi inte driva Sverige framåt. Vi har inte råd med det. Det är inte det som kommuner och regioner behöver nu. De behöver mer resurser, inte ett extra val, säger Stefan Löfven.