Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-17 20:21

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/sverige/lofven-m-for-snala-med-pengar-till-valfarden/

Svensk politik

Löfven: M för snåla med pengar till välfärden

Foto: Magnus Hallgren

Moderaterna är för snåla med pengar till välfärden, enligt statsminister Stefan Löfven (S).

– Det är för lite, de är för snåla, säger Stefan Löfven.

I tisdags krävde Moderaterna att regeringen skulle lägga en extra ändringsbudget med mer pengar till välfärden. M föreslår att de allmänna statsbidragen till kommunerna höjs med tre miljarder under 2020.

På väg in till partiledardebatten kommenterade statsminister Stefan Löfven M-förslaget:

– Moderaterna har ett förslag. Det räcker inte, det är för lite, de är för snåla, säger Stefan Löfven och tillägger:

– Jag gläds åt att debatten handlar mycket om välfärd. Vi har framhållit hela tiden betydelsen av att bygga en välfärd så att människor känner trygghet.

I tisdags föreslog även Vänsterpartiet mer pengar till välfärden och öppnade för förhandlingar med Moderaterna och Kristdemokraterna. På onsdagen lade även Kristdemokraterna fram ett förslag om mer pengar till välfärden. KD vill ha ett tillskott på 6,7 miljarder i generella statsbidrag. 

– Vi säger ja till att förhandla med Vänsterpartiet, Moderaterna och de partier som vill i Sveriges riksdag för att ge ett extra tillskott till välfärden redan innan vårändringsbudgeten, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Moderatledaren Ulf Kristersson utesluter inte att M kan komma överens med V.

– Det utesluter jag inte. Vi har i alla fall samma mål. Sedan ska det vara fullt finansierat. Den diskussionen startar imorgon i finansutskottet. Skulle vi kunna enas om ett antal saker som vi är överens om då tycker jag att man ska ta fasta på det och göra gemensam sak, säger Ulf Kristersson.