Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 01:06

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/sverige/malmokoln-kan-bli-forsta-reguljara-nattaget-till-europa/

Sverige

Malmö–Köln kan bli första reguljära nattåget till Europa

Gamla stan och Kölnerdomen. Foto: TT

Om två–tre år bör det kunna finnas reguljär nattågstrafik till Europa – i första hand sträckan Malmö–Köln, menar Trafikverket i en första delrapport. Stockholm–Hamburg har också goda möjligheter, menar verket. 

Trafikverket håller på att utreda hur staten kan upphandla nattrafik med tåglinjer till Europa.

I en första delrapport som presenteras på onsdagen föreslår verket att sträckan Malmö-Köln blir först ut. 

– Som ett första steg föreslår vi att gå vidare med en förbindelse mellan Malmö och mellersta Tyskland, lämpligen Köln. Restiden på sträckan är rimlig och det finns goda möjligheter till fortsatta anslutningar från Köln, säger Anna Fällbom, enhetschef Trafikavtal och transportnät i en kommentar till delrapporten. 

Läs mer: Häng med på tågluff norr om polcirkeln

Först måste man dock komma överens med med berörda länder, och det måste finnas operatörer som är intresserade, samt fordon. Verket pekar på risken att juridiska processer drar ut på tiden. 

Om allt faller på plats bedöms trafikstarten kunna bli av tidigast 2022–23.

Även Stockholm–Hamburg ligger bra till, och på längre sikt Frankfurt, Bryssel, Berlin och Basel, enligt den första rapporten. 

En svårighet är att svenska tåg på grund av tekniska skillnader inte kan användas i Europa. Det gör att fordonen är en bristvara. 

– Det går givetvis att beställa nya tåg, men en sådan lösning tar tid. På kort sikt förordar vi därför en upphandling som bygger på att operatören själv tillhandahåller fordonen, säger Anna Fällbom.

Trafikverkets rapport om nattrafiken till Europa ska vara färdig i april.