Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 22:29

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/sverige/mia-edwall-insulander-jag-ar-inte-radd-for-att-synas-och-horas-nar-det-behovs/

Sverige

Mia Edwall Insulander: Jag är inte rädd för att synas och höras när det behövs

Advokatsamfundets nya generalsekreterare Mia Edwall Insulander. Foto: Anette Nantell

Hennes företrädare är närmast synonym med Advokatsamfundet. Mia Edwall Insulander tar nu över Anne Rambergs roll som generalsekreterare – och lovar att också hon ska vara en stark röst i rättssäkerhetsdebatten.

– Men jag är ju en annan person än Anne Ramberg, säger hon när DN möter henne.

Det blev en svår första fredag på jobbet för Advokatsamfundets nya generalsekreterare Mia Edwall Insulander. Mitt under intervjun med DN kom beskedet: En advokat hade skjutits på Kungsholmen i centrala Stockholm.

– Det finns väl all anledning att anta att det här har med hans yrkesutövning att göra och då är det högst allvarligt och oerhört oroande, sa hon då.

Timmarna som följde skulle visa att det sannolikt handlade om något annat: Det fanns ett hot mot mannen sedan tidigare, utan koppling till rollen som advokat.

– Man ska ju aldrig spekulera i motiv, säger hon på telefon några dagar efter händelsen.

– Men det är också viktigt att ta saker och ting på allvar. Arbetar man med brottmål, kan man ju typiskt sett vara ganska utsatt som advokat. Då är ju inte tanken främmande att en sådan här sak skulle kunna hända.

Kanske var hon bara ovan vid situationen, förberedd för en intervju som skulle handla om henne och den nya rollen. Och så plötsligt, för en kort stund, i den svenska nyhetsrapporteringens absoluta centrum. En exceptionell händelse för vilken generalsekreterare som helst, oaktat tid i tjänst. 

Eller var det samhällsutvecklingen som triggade den snabba slutsatsen? Det dödliga våldet i den kriminella miljön ökar, brottmålsadvokaten tillhör en av få yrkeskategorier som står i direkt anslutning till de annars så stängda miljöerna.

– Förra våren gjorde vi en undersökning om hotbilden mot advokater. Den visade att var fjärde advokat har blivit utsatt för hot och våld i samband med sin yrkesutövning. Andelen var ännu större bland dem som sysslar med med humanjuridik, som familjerätt och brottmål. Jag skulle inte säga att det finns en generell oro bland advokater. Men vi har ju ett speciellt arbete. 

Foto: Anette Nantell

Mia Edwall Insulanders väg till rollen som generalsekreterare i Advokatsamfundet har gått via teaterscenen. Och mamma Lotta Insulander Lindh, välkänd advokat som bland annat har agerat målsägandebiträde åt sångerskan Josefin Nilsson.

– Jag gick på teaterskola i ett år, på filmskola i ett. Och sen insåg jag att jag nog inte skulle kunna försörja mig i den branschen. Då blev det naturligt med juristlinjen, jag hade ju sett mamma och hur hon tyckte väldigt mycket om sitt jobb.

Sedan 2001 har de också jobbat tillsammans, mor och dotter. På en advokatbyrå med inriktning mot bland annat familjerätt. Parallellt med jobbet på advokatbyrån har Mia Edwall Insulander de senaste två åren suttit i Advokatsamfundets styrelse och synts som expertkommentator i familjerätt på TV4. 

Foto: Anette Nantell

Vad ägnar du den första tiden åt?

– Jag kommer försöka lyssna in ledamöterna i samfundet. Advokatsamfundet är ju alla sina ledamöter, det är ungefär 8.000 personer som jobbar på advokatbyråer. Vad tycker de om samfundet? Vilka frågor tycker de är viktiga? Utifrån det vill jag sen arbeta vidare. Så att det inte bara är jag som sitter och bestämmer mig för vad vi ska göra.

Den första veckan för Mia Edwall Insulander var också den första veckan på nästan tjugo år, där Advokatsamfundet inte stod under Anne Rambergs ledning. Hon, som nog för många har varit samfundet, har tagit en aktiv roll i samhällsdebatten. I traditionella och sociala medier har hon diskuterat frågor direkt knutna till advokatrollen – men också mer samhällsövergripande ämnen. I sin sista ledare i tidningen Advokaten skrev hon: 

”Advokatsamfundet och dess ledamöter bör (därför) av respekt för rättsstaten med kraft motverka att Sverige får en svensk Trump, Orbán eller Erdogan som statsminister. Det handlar inte om partipolitik. Det handlar om att stå upp för demokratin och rättsstaten.”

Foto: Anette Nantell

Kommer du att höras lika mycket som Anne Ramberg?

– Jag vill inte jämföra mig med min företrädare så mycket, utan jag tänker ta det härifrån och framåt. Anne har ju gjort otroligt mycket bra. Jag är inte hon, jag är en annan person och nu har jag varit en vecka här på jobbet. Det får utkristallisera sig.

– Men med det sagt: Jag är gärna en stark röst i de frågor som är viktiga. Och inte rädd för att synas och höras när det behövs.