Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 11:54

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/sverige/ministern-pressad-om-arbetsmiljon-pa-kritiserad-myndighet-var-gar-smartgransen/

Sverige

Ministern pressad om arbetsmiljön på kritiserad myndighet: ”Var går smärtgränsen?”

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Foto: Claudio Bresciani/TT

Efter DN:s avslöjanden om usel arbetsmiljö på Myndigheten för arbetsmiljö, debatterades frågan i riksdagen. Arbetsmarknadsministern fortsatte peka på att ansvaret ligger hos generaldirektören – som själv anklagas för att ha skapat problemen.

– Var går smärtgränsen? undrade Saila Quicklund (M).

Under torsdagen debatterade riksdagen arbetsmiljön hos Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak. Debatten kom efter att moderata riksdagsledamoten Saila Quicklund i en interpellation ställt en fråga till arbetsmarknadsministern, efter att DN i flera artiklar avslöjat larm om allvarliga problem med just arbetsmiljön på myndigheten som startade i fjol.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) hade under förra veckan ett möte med generaldirektör Nader Ahmadi. Detta efter att DN avslöjat att skyddsombudet sagt upp sig och företagshälsobolaget Previa  – som skulle analysera arbetsmiljön efter kritiken – dragit sig ur i protest mot myndighetens begränsningar av uppdraget.

– Jag tydliggjorde för honom att jag tar uppgifterna om brister i arbetsmiljön på myndigheten på största allvar. Jag förväntar mig att generaldirektören tar sitt fulla ansvar för arbetsmiljön på myndigheten, sa Eva Nordmark i riksdagen.

Enligt Nordmark redogjorde generaldirektören vid mötet för åtgärder som han vidtagit och avser att vidta.

– Jag fortsätter följa frågan noga.

Saila Quicklund replikerade:

– Min fråga var vilka konkreta åtgärder ministern avser vidta. Ministern svarade att generaldirektören har det fulla ansvaret för arbetsmiljön, vilket är helt rätt. Men om detta inte fungerar har ministern det övergripande ansvaret.

Quicklund refererade under debatten till stora delar av DN:s granskning.

– Det här är oerhört allvarligt och anmärkningsvärt, sade hon och tog upp att hon tidigare debatterat frågan med Nordmarks företrädare Ylva Johansson, som svarat på samma sätt.

– Jag undrar: vart går smärtgränsen för den undermåliga arbetssituation som råder på myndigheten? Vad menar ministern med att hon tar det här på största allvar, när problematiken varit känd sedan länge?

Även partikamraten och riksdagsledamoten Lars Beckman (M) från Gävle, där Mynak ligger, refererade till DN:s artiklar:

– Det verkar vara kaos och hela havet stormar. Man kan inte påstå att statsrådets svar är uttömmande. Finns det något regeringen är nöjd med, när det gäller myndigheten? Vad är det som gör att statsrådet fortfarande har förtroende för generaldirektören och att myndigheten över huvudtaget fungerar? Det svaret förtjänar väljarna och Gävleborna.

Eva Nordmark upprepade att hon träffat generaldirektören, och att hon tar läget på allvar.

– Myndigheten har i samverkan med skyddsombud och arbetstagarorganisationer identifierat ett antal åtgärder som sammanställts i en handlingsplan, som redovisats. Jag har tydliggjort för generaldirektören att jag i närtid förväntar mig resultat av åtgärderna.