Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 03:52

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/sverige/minnesstund-for-de-omkomna-i-flygkraschen-i-iran/

Sverige

Nedskjutna planet: Offer hedrades vid minnesstund i Stockholm

57:15. Minnesstund hålls i Storkyrkan för offren i flygkraschen i Iran.

176 människor dog när ett passagerarplan sköts ner i Iran. 17 av dem var bosatta i Sverige. 

På onsdagskvällen hedrades offren i en ljuständningsceremoni i Storkyrkan i Gamla stan i Stockholm. Kronprinsessan Victoria och statsminister Stefan Löfven tände de första ljusen. 

Inne i Storkyrkan vid klockan 18 på onsdagen var varje bänkrad upptagen. De som inte fick plats stod vid gångarna. 

Flera representanter från riksdag och regeringen satt på de främre bänkraderna. Bland annat utrikesminister Ann Linde (S), finansmarknads- och bostadsministern Per Bolund (MP), miljö- och klimatministern Isabella Lövin (MP). Även Moderatledaren Ulf Kristersson deltog och Liberalledaren Nyamko Sabuni. 

Bild 1 av 2 Stefan Löfven, Kronprinsessan Victoria och domprosten Hans Ulfvebrand var de sista att anlända.
Foto: Erik Ardelius
Bild 2 av 2 Flera representanter från riksdag och regeringen satt på de främre bänkraderna.
Foto: Erik Ardelius

Kronprinsessan Victoria och statsminister Stefan Löfven (S) var de sista att anlända. De gick in tillsammans med domprosten Hans Ulfvebrand. 

Alla i kyrkan ville minnas och hedra de 176 omkomna i flygkraschen i Iran den 8 januari. Av dem var 17 bosatta i Sverige.

När domprosten inledde sitt tal tystnade alla, en del höll upp sina mobiltelefoner och filmade, andra lät tårarna rinna.

– Att tända ett ljus och tänka på en annan människa är en bön, säger Hans Ulfvebrand.

Bild 1 av 2
Foto: Erik Ardelius
Bild 2 av 2
Foto: Erik Ardelius

Under minnesstunden hördes en cellosvit från Johann Sebastian Bach, körsång och orgelmusik. En bön lästes upp som även översattes till engelska. 

Svensk-iraniern Nyosha Alikhani står i tårar tillsammans med två vänner.  

– Jag vill vara här och dela den djupa sorgen med de anhöriga och med alla iranier, säger hon och fortsätter: 

– Det här är en solidaritetsgest, både mot de anhöriga och mot de som omkom. Men också för folket som har rest sig och vill bli av med diktaturen i Iran. Det är också väldigt fint att kronprinsessan och statsministern är här. Det betyder mycket. 

Kronprinsessan och statsministern inledde ljuständningen. Kort efter bildades det en kö genom altargången när besökarna reste sig för att tända ett ljus. 

– Det var en väldigt fin och känslosam minnesstund. Där människor gavs möjligheten att tända ett ljus och minnas, inte minst för att vara tillsammans, säger Stefan Löfven. 

Även socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S) deltog i ceremonin. 

– Jag tror att för väldigt många, speciellt för de med iransk bakgrund, så betyder det väldigt mycket att kronprinsessan och representanter av de politiska partierna och statsminister var här, säger Ardalan Shekarabi.

Läs mer

Järfälla erbjuder anhörig familj krisstöd efter flygkraschen i Iran

Erik Ohlsson: Ledarens utspel vittnar om Irans pressade sits

Polisens svåra uppdrag: Identifiera dödsoffren