Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 08:45

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/sverige/nato-om-den-falske-officeren-detta-ar-allvarliga-anklagelser/

Sverige

Nato om den falske officeren: ”Detta är allvarliga anklagelser”

Foto: Alexander Mahmoud

Sverige skickade en falsk officer till Natos militära högkvarter. Nu kommenterar Nato för första gången DN:s avslöjande.

”Detta är allvarliga anklagelser”, skriver den amerikanska översten Juanita Chang.

Samtidigt väcker avslöjandet stor uppmärksamhet i Europa, i våra grannländer och i ryska propagandakanaler.

Dagens Nyheter har i flera artiklar avslöjat en falsk officer som genom åren haft flera ledande eller känsliga positioner, arbetat med kryptonycklar vid den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten och även fått det prestigefulla uppdraget att arbeta vid Natos högsta militära högkvarter i Europa – Shape.

DN kontaktade Nato och Shape första gången i november 2019, då var det fortfarande bara känt att mannen ljugit om sina akademiska meriter vid Kustbevakningen. Den 9 januari skickade DN en ny fråga, då med anledning av att vi avslöjat att mannen även var en falsk officer, något som dittills varit okänt för både Försvarsmakten och andra myndigheter.

Natos militära högkvarter fick uppgifterna om den falske officeren från DN, Försvarsmakten informerade militäralliansen först den 13 januari efter DN:s publicering. 

Nu kommenterar Nato och Shape för första gången uppgifterna i ett mejl till DN.

”Detta är allvarliga anklagelser. Vi är medvetna om att svenska Försvarsmakten för närvarande utreder denna fråga”, skriver den amerikanska översten Juanita Chang, kommunikationschef på Shape.

”Nato och Sverige är nära partners och vi kommer att fortsätta vara i kontakt med de svenska myndigheterna under tiden som de fastställer fakta. Personal på tillfälliga Nato-uppdrag väljs ut och skickas av deras hemmaländer, vilka också är ansvariga för deras säkerhetsprövning.”

Eftersom fallet utreds av Försvarsmakten avböjer hon att kommentera det vidare och hänvisar till försvarets pressavdelning.

Läs mer: Falsk officer skickades på möten med FSB 

Avslöjandena har väckt stor uppmärksamhet, inte minst i grannländerna Danmark och Finland där flera av ländernas största medier rapporterat om uppgifterna. Den falske officeren tjänstgjorde bland annat som major i Afghanistan jämte finska kolleger. Finlands största dagstidning Helsingin Sanomat har pratat med en finsk officer som tjänstgjorde med den svenske mannen.

– Det här kommer som en fullständig överraskning för mig, säger han.

Överste Pekka Haavikko, som är biträdande chef på personalavdelning i finska försvarsmaktens högkvarter, säger till tidningen att något liknande inte skulle kunna ske i Finland där alla officer utbildats på samma ställe och att det alltid sker både säkerhetskontroll och kontroll mot utbildningsregister när någon får en ny tjänst.

Uppgifterna om den falske officeren har även fått spridning i engelskspråkiga medier som brittiska The Telegraph och nyhetsbyrån AFP. Även ryska propagandakanaler som Sputnik International och RT har skrivit artiklar om avslöjandet.