Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 01:04

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/sverige/ob-och-forsvarsministern-kallas-upp-till-forsvarsutskottet/

Sverige

ÖB och försvarsministern kallas upp till försvarsutskottet

Överbefälhavare Micael Bydén och försvarsminister Peter Hultqvist kallas nu båda till riksdagens försvarsutskott för att svara på frågor om den falske officeren. Både Försvarsmakten och regeringen var informerad om att mannen var opålitlig, ändå fick han ett nytt toppuppdrag 2019. Foto: Henrik Montgomery/TT

Försvarsutskottet kallar nu upp försvarsminister Peter Hultqvist (S) och överbefälhavaren Micael Bydén efter turerna kring den falske officer som DN har avslöjat.

– Det här framstår som mycket allvarligt, säger Pål Jonson (M), ordförande i försvarsutskottet.

DN har avslöjat att en falsk officer under många år haft flera ledande och känsliga uppdrag inom Försvarsmakten. Mannen har bland annat arbetat med Sveriges hemliga kryptonycklar vid den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must.

Justitieministern och försvarsdepartementet fick redan för ett år sedan information om att den falske officeren var olämplig ur säkerhetssynpunkt. Ändå blev mannen stabschef för den svenska FN-insatsen i Mali.

På måndagskvällen meddelade överbefälhavaren Micael Bydén att även Försvarsmakten upptäckt att man varnades för mannen. Det framgick i en hittills okänd säkerhetsrapport som Försvarsmakten hittat och som bygger på uppgifter från Kustbevakningen där mannen tidigare arbetat och avslöjats med andra lögner om sin bakgrund.

Med anledning av turerna kring den falske officeren kallar riksdagens försvarsutskott nu upp försvarsminister Peter Hultqvist och Micael Bydén.

– Jag har tagit del av de uppgifter som har framkommit i Dagens Nyheter. Jag ser väldigt allvarligt på det. Dessvärre är det inte första gången som den här regeringen har problem med att hantera säkerhetskänslig verksamhet. För att de här sakerna inte ska uppstå igen har jag tagit initiativ till att försvarsministern och ÖB får komma till utskottet för att redovisa vad som har hänt, säger Pål Jonson (M), ordförande i försvarsutskottet.

Han vill att mötena ska äga rum redan nästa vecka. Det är viktigt att snabbt få information, enligt Pål Jonson.

Försvarsminister Peter Hultqvist höll på måndagseftermiddagen en presskonferens med anledning av den pågående säkerhetskonferensen Folk och Försvar i Sälen. Dagens Nyheters försvarsreporter Mikael Holmström ställde då en fråga till ministern om turerna kring den falske officeren. Peter Hultqvist meddelade då att han avsåg att ha en separat intervju i ämnet med DN efter presskonferensen.

Några timmar efter presskonferensen meddelade Hultqvists pressekreterare Toni Eriksson att ministern avböjer intervju, bland annat med hänvisning till att han ställt upp i intervjuer med andra medier. I ett sms skriver Toni Eriksson att ministern informerades om ärendet först när DN började rapportera om händelsen och fortsätter: ”Han har kommenterat att uppgifterna är allvarliga och att Försvarsmakten får ta fullt ansvar, men avböjer att kommentera vidare”.

Mikael Oscarsson, ledamot i försvarsutskottet för Kristdemokraterna, säger att situationen som uppstått är mycket allvarlig.

– Det är så många frågetecken som nu reses. Utskottet måste få information om hur det här hänger ihop. Varför säkerställde försvarsdepartementet inte att anställningen omedelbart avbröts, när personen i frågan uppenbart har utgjort en säkerhetsrisk.  Försvarsministern bör nu komma till oss så att vi kan bringa ljus i hur det har kunnat bli ett så här allvarligt läge, säger Mikael Oscarsson.