Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 01:48

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/sverige/ovader-drar-in-over-vastsverige/

Sverige

Oväder drar in över Västsverige – tåg ställs in

Mycket regn har fallit över Göteborg i dag och till natten ökar vinden. Foto: Kristina Hedberg

Det regnar kraftigt över nästan hela landet och blåser ordentligt utmed kusterna i södra och västra Sverige. Och busvädret är bara början. I kväll och i natt väntas framför allt blåsten öka i styrka, även inåt landet. 

Trafikverket har fattat beslut om att ställa in flera tågavgångar på grund av ovädret. 

Tåg som kör sträckorna Uddevalla-Strömstad och Varberg-Borås har ställts in från och med klockan 12 natten till onsdagen.

– Det är de sträckorna som brukar ställas in när det är blåsigt. Uddevalla-Strömstad är avstängd från midnatt till klockan 12 på onsdagen och Varberg-Borås öppnar klockan 10, säger Camilla Hult på Trafikverkets pressavdelning. 

De inställda tågen påverkar inte sträckorna Göteborg-Stockholm eller Göteborg-Malmö. 

Under två timmar på tisdagen kom det sju millimeter regn i Göteborg och ute till havs blåser det kuling. Enligt SMHI kommer ovädret mattas något under eftermiddagen, men öka i styrka igen framåt kvällen. En klass 1-varning är utfärdad.

– Det vi ser just nu är bara början, säger meteorolog Henrik Reimer på SMHI.

– Det kan lokalt i natt bli uppemot storm längs västkusten.

När ovädret ökar i styrka senare under tisdagen påverkar det även Hallands inland och inre Dalsland med kraftiga vindar och vindbyar. Granar och enstaka träd kan knäckas och det kan innebära problem för höga fordon.

Det regnar kraftigt över nästan hela landet. I Göteborg varnas för hårda vindar framåt kvällen och natten. Foto: Kristina Hedberg

Blåsten påverkar också Sydkusten och södra Jämtlandsfjällen. I Svealand och längs Norrlandskusten kan regnet falla på kalla vägar och orsaka plötslig ishalka.

SMHI har redan utfärdat en klass 1-varning gällande höga vattenstånd i Bottenviken och på Norra kvarken, ett område på Östersjön mellan Umeå på den svenska sidan och Vasa och Jakobstads på den finska.

– I Norra kvarken kan det bli 80–90 centimeter över nollnivån i vårt referenssystem och i Bottenviken är det 90–110 centimeter över referensnivå, säger Linus Karlsson på SMHI.

Under onsdag förmiddag tros ovädret ha dragit förbi.