Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 20:31

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/sverige/oversvamning-i-kallered-koer-pa-e6-och-installda-tag/

Sverige

Översvämning i Kållered – köer på E6 och försenade tåg

Stora översvämningar i Kållered, söder om Göteborg. Foto: Adam Ihse/TT

Översvämningar kan skapa långa köer E6 söder om Göteborg under hela dagen.

Skyfall har orsakat stora översvämningar i Kållered och trafiken leds om runt påfarter vid Kållered och Torrekulla.

En tågtunnel i Kållered är översvämmad och pendeltågen försenade.

– Det var en och en halv meter i gångtunneln till perrongen, säger Kålleredsbon Néa Larsson.

Häftiga regn drabbade på tisdagskvällen stora delar av Göteborg med omnejd. Vägtrafiken på E6 påverkas kraftigt av översvämningar vid Kålleredsmotet och Torrekullamotet, söder om Göteborg.

– Det är helt avstängt och trafiken leds norrgående via väg 158 och söderut via gamla riksväg 513, sade Ulrika Karlsson på Trafikverket tidigare i morse.

Vid 11-tiden kunde en fil öppnas vid Kållered i Södergående riktning, men Trafikverket räknar med risk för långa köer under hela dagen.

Det är för närvarade köer i båda riktningar på E6. Även på de mindre vägarna dit trafiken har dirigerats går det långsamt framåt.

Avrinningen längs E6 går trögt.

– Det här tar tid för det handlar inte bara om brunnar längs E6:an utan regnet har påverkat ett större område. Många brunnar är överfulla och i vissa fall fulla av bråte, säger Josefine Grönstedt på Trafikverket.

Néa Larsson bor i Kållered och tvingades köra genom vattenmassorna i centrum i går kväll.

– Det var en halvmeter vatten på hela Coops parkering och en och en halv meter i gångtunneln till perrongen, säger hon.

Vid stationen i Kållered har stora vattenmassor samlats i en gångtunnel. Foto: Adam Ihse/TT

Pendeltågsstationen i Kållered är översvämmad och det finns stora vattenmassor i en tunnel som tågen måste passera, vilket betyder att de går med låg fart. Vid halv sex i morse tvingades Västtrafik ställa in hälften av avgångarna mellan Kungsbacka och Göteborg. Vid kvart i tio på morgonen var tågen fortfarande svårt försenade.

– Man måste köra förbi Kållered med reducerad hastighet så det går inte att köra så många tåg, säger Maja Sjöstedt på Västtrafiks störningsjour.

Även buss 755 mellan Kållered och Mölndal påverkas när bussen måste passera tre hållplatser mellan Kållered och Torrekulla. Bussen går i nuläget mellan Kålleredsgården och Mölndals innerstad.

Tidigt i morse lade polisen upp en film från Kålleredsmotet och varnade för extrema vattenmängder på E6.