Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-17 16:47

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/sverige/partiledare-mots-i-decenniets-forsta-debatt/

Svensk politik

Kristersson: ”Det enda som skulle kunna lösa ut den politiska paralyseringen är ett extra val”

01:15. Ulf Kristersson (M): ”Det enda som skulle kunna lösa ut den politiska paralyseringen är ett extra val”.

M, V, KD och SD ökar trycket på regeringen och samarbetspartierna C och L om mer pengar till välfärd och rättsväsende i vårens budget. 

Samtidigt vässar M-ledaren Ulf Kristersson udden ytterligare mot Stefan Löfven genom att efterlysa ett extra val. KD:s Ebba Busch Thor är redo.

– Vi är beredda att byta ut den här regeringen, säger hon. 

När partiledarna samlas för decenniets första riksdagsdebatt möter statsminister Stefan Löfven krav från såväl vänster som höger att snabbt skaffa fram mer pengar till välfärden. I det som normalt är S paradgren har nu både V och M tagit initiativ för att sätta press på regeringen. 

Redan innan Stefan Löfven gick in i kammaren sa han till journalister på plats att kommuner och regioner ska få ett extra tillskott i vårbudgeten. 

– Jag har sagt det förut men jag säger det igen. Det kommer att behövas mer pengar till Sveriges kommuner och regioner, säger Stefan Löfven från talarstolen.  

Foto: Magnus Hallgren

Kraven är ett exempel på hur nya konstellationer nu bildas bland oppositionspartierna. Redan före jul var Vänsterpartiet på väg att fälla arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) med hjälp av sina politiska motståndare i Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Kristersson gick i debatten hårt åt regeringen med udden riktad mot statsminister Stefan Löfven, framför allt i fråga om sprängningar och skjutningar samt situationen i svensk sjukvård. 

– Välfärden går på knäna. Kommunerna tvingas säga upp personal trots att köerna växer och köerna till barn och ungdomspsykiatrin har fördubblats, säger Ulf Kristersson från talarstolen.

M-ledaren anser att det enda som kan rädda situationen i landet är ett extra val. 

– Det enda som nu egentligen skulle kunna lösa ut den politiska paralyseringen är ett extraval. Då läggs korten på bordet igen. Svenska folket får fatta ett nytt beslut om hur Sverige ska påbörja 20-talet: Är ni nöjda eller ska vi byta riktning? Ett nytt mandat kan ges.

Ulf Kristersson (M), på väg in i plenisalen för årets första partiledardebatt. Foto: Magnus Hallgren

Moderatledaren Ulf Kristersson säger till DN att anledningen till att han tog upp frågan om extra val är att regeringen inte får något gjort. 

– Missnöjet gror och göds. Jag tror att det är skadligt för Sverige. Det rimliga är att gå tillbaka till väljarna och fråga är ni nöjda med detta eller vill ni ge ett nytt mandat? Men jag kan inte bestämma detta, det är regeringen som själva kan bestämma om de är nöjda, säger han.

Har ni diskuterat frågan om misstroende med andra partier? 

– Skulle det finnas utrymme för det skulle jag vilken dag som helst göra det. Men inget tyder på att det finns någon majoritet i riksdagen för det.

Kristersson har inte diskuterar frågan på tu man hand med Vänsterledaren Jonas Sjöstedt och uppfattar inte att det finns något utrymme att få med Vänstern på tåget. 

– Det kan ju förändras men just nu har jag inte uppfattat att den möjligheten finns.

Ebba Busch Thor (KD). Foto: Magnus Hallgren

KD-ledaren Ebba Busch Thor säger att hon är beredd att gå fram med en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven. 

– Om vi skulle se en möjlighet till tillräckligt med stöd i Sveriges riksdag så är vi beredda att byta ut regeringen. Vi är beredda att prata med alla partier i Sveriges riksdag som är beredda att ompröva sitt i dag existerande stöd för Stefan Löfven, det vill säga V, C och L och MP för den delen också såklart. Och självklart har vi ett fortsatt nära samarbete med Moderaterna i den borgerliga oppositionen.

Tror du att det finns en möjlighet att Vänsterpartiet skulle släppa igenom ett misstroende mot Stefan Löfven, de släppte ändå igenom honom som statsminister? 

 – Vänsterpartiet har satt upp ett antal kriterier där de är beredda att gå fram med ett misstroende om det är så att Stefan Löfven går fram med politik som de sagt att de lägger sitt veto mot. Det är ju politik som S lovat de andra partierna i januariöverenskommelsen att de ska gå fram med. Går Stefan Löfven fram med den politiken räknar jag med att Jonas Sjöstedt håller sitt löfte. 

Stefan Löfven (S) och Jonas Sjöstedt (V). Foto: Magnus Hallgren

Ett extra val kan bland annat bli aktuellt om riksdagen inte har förtroende för statsministern och riktar en misstroendeförklaring mot statsministern. Då måste regeringen avgå eller utlysa ett extra val. För att en misstroendeomröstning ska fälla regeringen krävs dock 175 röster av de 349 ledamöternas röster. 

Magdalena Andersson: Besked om pengar till välfärden dröjer