Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 09:16

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/sverige/regeringen-utreder-forsakringar-i-varden-efter-dns-granskning/

Sverige

Regeringen utreder försäkringar i vården efter DN:s granskning

Socialminister Lena Hallengren (S). Foto: Stina Stjernkvist/TT

Efter DN:s avslöjande om att försäkringspatienter får gå före i vårdkön hos privata vårdgivare, tillsätter regeringen en utredning. 

”Vi tar signalerna om att försäkringspatienter i vissa fall går före offentligt finansierade patienter på största allvar”, uppger socialminister Lena Hallengren (S).

DN avslöjade i december att privata vårdgivare som har avtal både med regionerna och med försäkringsbolag i flera fall prioriterar försäkringspatienter – trots att vårdgivarna låter patienter från regionerna vänta över tre månader och därmed inte uppfyller vårdgarantin.

Efter avslöjandet har socialminister Lena Hallengren (S) meddelat att ett lagförslag som förbjuder vårdgivare att låta försäkringspatienter gå före ska läggas

Under torsdagen tar regeringen även beslut om att ge Myndigheten för vård- och omsorgsanalys, Vårdanalys, i uppdrag att utreda riskerna med att patienter som tecknat privata sjukvårdsförsäkringar går före i den offentligt finansierade vården och ”i den mån det är möjligt” undersöka i vilken utsträckning det sker en undanträngning.

Underlaget ska sedan användas för att lägga fram ett nytt förslag om lagskärpning. 

Socialminister Lena Hallengren (S) beskriver i ett sms till DN varför utredningen tillsätts nu:

”Grundprincipen i svensk hälso- och sjukvård är att vården ska ges efter behov och på lika villkor för hela befolkningen. Det är ditt hälsotillstånd som ska avgöra vårdinsatsen, aldrig din betalningsförmåga. Vi tar signalerna om att försäkringspatienter i vissa fall går före offentligt finansierade patienter på största allvar.” 

Regeringens förslag om lagändring 2017 röstades ned av dåvarande allianspartierna och Sverigedemokraterna.

”Sedan dess har det gått tre år och mycket hänt. Fler ser nu de risker som vi påtalat. Därför är det dags att återigen pröva stödet i riksdagen. Det här uppdraget är ett led i detta”, skriver Hallengren.

Vårdanalys har knappt två månader på sig för att komma med en rapport. 

Räcker två månader?

”Ja, myndigheten har fått två månader för att utifrån tillgänglig kunskap beskriva riskerna med dagens system”.

Läs mer

”Jag är tacksam – men privata vårdförsäkringar är väldigt orättvist”

Alexandra Charles: Kvinnors hälsa och vård är fortfarande eftersatt

Amina Manzoor: Det är svårt att komma åt ojämlikheten