Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-17 15:28

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/sverige/svenska-vapen-pa-satellitbilder-kopplade-till-jemenkriget/

Sverige

Svenska vapen på satellitbilder kopplade till Jemenkriget

Bild 1 av 4 Fartyg och krigsmateriel från Sverige har befunnit sig i hamnen Assab nära Jemens gräns under det pågående kriget, enligt satellitbilder som TV4 Nyheterna tagit del av.
Foto: TV4
Bild 2 av 4 På bilder från den sydöstra delen av hamnen syns fartyg som enligt TV4 Nyheterna har utrustats med kanoner från svenska Bofors.
Foto: TV4
Bild 3 av 4 På bilder från hamnens nordöstra pir syns patrullbåtar som det svenska företaget Swede Ship levererat mellan åren 2002-2014. Fartygen är beväpnade med bland annat kanoner och missiler, enligt TV4 Nyheterna.
Foto: TV4
Bild 4 av 4 Fartyg av modellen Baynunah, som enligt TV4 Nyheterna är utrustade med radarsystemet Sea Giraffe från Saab.
Foto: TV4

Svensk krigsmateriel kan kopplas till misstänkta krigsbrott i Jemen, enligt TV4 Nyheterna.

På satellitbilder syns svenska fartyg, kanoner och radarsystem – och som enligt kanalen kan ha används i kriget och i blockaden av livsmedel och mediciner till landet.

Jemen är nästan helt beroende av import för att täcka sitt behov av mat, bränsle och mediciner. Hittills beräknas 85.000 barn ha svultit ihjäl sedan kriget började 2015, enligt Rädda Barnen. En stor orsak är striderna om hamnstaden Hodeidah, där den saudiledda koalitionens blockad bland annat stoppar importen av mat och mediciner.

TV4 Nyheterna har granskat svensk vapenexport till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten de senaste åren, två länder som anklagats av bland annat FN och Amnesty för misstänkta krigsbrott i Jemen.

Kanalen har tillsammans med organisationerna Bellingcat och Lighthouse Report analyserat satellitbilder för att kartlägga var svenskt krigsmaterial befunnit sig i konflikten.

På satellitbilder från hamnen Assab i Eritrea, som är strategisk viktig för bland annat Förenade Arabemiraten för att styra krigföringen och blockaden i Hodeidah, syns svenska vapen, krigs- och försvarsmateriel, enligt de bilder som kanalen tagit del av. Enligt kanalen har det använts samtidigt som kriget pågått. 

Bland annat syns patrullfartyg med en kanon tillverkad av svenska Bofors, och fartyg från det svenska företaget Swede Ship, beväpnade med kanoner och missiler. Kring hamnen finns också beväpnade fartyg med radarsystem från Saab. Den sista kanonen från Bofors ska enligt kanalen ha levererats i februari 2019, när kriget pågått i flera år.

Human Rights Watch kräver nu att saken utreds.

– Om det finns en risk för att vapen används i en situation som kan kränka mänskliga rättigheter eller begå krigsbrott, då finns det en skyldighet hos Sverige att ställa de frågorna för att få reda på hur det används, säger Måns Molander, Sverigechef för Human Rights Watch till kanalen.

Swede Ship skriver i en kommentar till TV4 Nyheterna att deras sista leverans till Förenade Arabemiraten skedde 2014, och att de inte har några förstahandsuppgifter om hur fartygen används. Saab uppger i en kommentar att radarsystemen som använts på fartyg kopplade till konflikten såldes till Förenade Arabemiraten för över 15 år sedan. Bofors uppger att de under 2015, efter att ”ha inhämtat erforderliga tillstånd från svenska myndigheter, sålt och senare levererat” material till kustbevakningen i Förenade Arabemiraten.