Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-20 00:17

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/sverige/tjuvakarjakten-pa-vasttrafik-har-strandat/

Sverige

Tjuvåkarjakten på Västtrafik har strandat

Västtrafiks vd Lars Backström är frustrerad över att inte kunna trappa upp jakten på tjuvåkare som planerat. Foto: Tomas Ohlsson

Den planerade fyrdubblingen av biljettkontroller på Västtrafiks linjer har kommit av sig. 

Tanken var att den stora jakten på plankarna skulle skötas av en ny entreprenör, men den gamla har överklagat, så nu ligger hela satsningen på is. 

Under hösten har Västtrafik lanserat flera olika sätt som bolaget tänkt använda för att minska antalet fripassagerare. Vissa linjer kommer bara att släppa på trafikanter via framdörren och biljettkontrollanterna ska samordna sina insatser med polisen. Böterna ska höjas och – framför allt – kontrollerna ska fyrdubblas - från 2,5 miljoner kontrollerade biljetter om året, till 10 miljoner.

Många göteborgare lever nog i tron att detta redan genomförts, men sanningen är att tjuvåkningsjakten helt strandat eftersom en entreprenör som förlorat uppdraget har överklagat upphandlingen. 

– Det är väldigt frustrerande, säger Västtrafiks vd Lars Backström.  

Idag sköts biljettkontrollerna av Securitas, men det nya utökade uppdraget har tilldelats ISS. Det beslutet har Securitas överklagat och i och med det avstannar hela processen. ISS kan till exempel inte utbilda sin personal i biljetthantering utan ett avgörande beslut i frågan. 

– Vi försöker ändå trappa upp kontrollerna så mycket vi kan i samarbete med vår nuvarande partner, säger Lars Backström. 

Det företag som orsakat stoppet för offensiven ska nu alltså samtidigt försöka mildra effekten av förseningen. Västtrafiks vd säger att parterna har ett bra samarbete.

– Men det är klart att vi inte får samma tryck i processen som vi hade velat. Fuskåkandet ökar och det är viktigt att alla som åker med oss gör rätt för sig, annars blir det svårt för oss att utveckla verksamheten, säger Lars Backström.

Enligt Västtrafik är var tionde resa som görs i dag en gratisresa. En faktor som förenklat för tjuvåkarna är möjligheten att betala resan via en app i mobiltelefonen. Resenärerna klickar på köp endast om de ser en kontrollant kliva på.

– Appen är i första hand en positiv förändring för oss eftersom den gör det enkelt att betala och enkelt att resa, men det är klart att den har den här nedsidan också. Det är därför vi behöver de utökade kontrollerna, säger Lars Backström.  

Läs mer: Så ska Västtrafik stoppa tjuvåkarna 

Läs mer: I Göteborg är det ingen som kollar min biljett